Last news in Fakti

22 Януари, 2023 07:49 2 417 13

Опасност: Цели общини в страната остават без аптеки

  • аптеки-
  • общини-
  • лекарства

Причината е малкият брой жители и липсата на рентабилност

Опасност: Цели общини в страната остават без аптеки - 1
Снимка: БГНЕС

Цели общини остават без аптеки в страната, предаде БНР. Тенденцията се задълбочава, а пред проблема се изправят стотици жители на малките и труднодостъпните населени места. Данни на Изпълнителната агенция по лекарствата за 2021-ва година показват, че броят на аптеките е близо 3300, а една трета от тях са концентрирани в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна.

Докато една част от пациентите се борят с липсващи лекарства през последните години, за други е лукс дори наличието на аптека в населеното място. Според анализ на Института за пазарна икономика, става дума за цели общини. В двадесет от тях няма нито една аптека, а в четиридесет е само по една.

Причината е малкият брой жители и липсата на рентабилност, но населението там също се нуждае от лекарства, коментира Теодор Недев:

„Има алтернативи, но те включва промяна на настоящата регулаторна мярка – да се разреши отваряне на филиали на близки аптеки, които да работят например само с помощник-фармацевт на място с ограничено работно време. Наричат се мобилни аптеки, които да пътуват из тези места, отново с помощник-фармацевт, ако бъде отворена там“.

И докато хората очакват промени в регламента от държавата, общини и кметове се справят както могат, казва в допълнение Теодор Недев от Института за пазарна икономика:

„Има общини, при които кметът, примерно, пътува до най-близкото по-голямо населено място и купува лекарства, нужни на жителите на селото. А има примери с общини, които обособяват медицински работник или социален работник, който да извършва тази функция“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    31 5 Отговор
    С ПП и ДБ и герб е така ! А поне имате банани през цялата година !
  • 2 Летописец

    28 4 Отговор
    33 години щатско-турска власт = 33 години погром над България .
  • 3 Обикновен геноцид

    27 1 Отговор
    Ганьовските фашисти винаги са били и си остават такива.На Девети бяхме пет милиона народ,до 1989 почти девет,сега отново пет..
  • 4 Никой не е луд

    6 7 Отговор
    Да ходи да обслужва без пари родителите на мигрантите от село.
  • 5 Онзи

    15 0 Отговор
    Крият лекарствата за да измират хората по-бързо.Геноцида продължава.
  • 6 Няма фалирала аптека

    10 6 Отговор
    Плачът е аптекарите да са търгаши без образование.
  • 7 Мнение

    7 1 Отговор
    Целият им бранш е тотална щета. Защо забраниха автоматите за лекарства по малките населени места? Или защо дори в София има едва 10-тина денонощни аптеки? Аптека на всеки ъгъл, но работят само през деня.
  • 8 Приземен

    10 1 Отговор
    Наследството на ГЕРБ!!! Те обезлюдиха България и я натъпкаха в 2-3 града.

    Коментиран от #10

  • 9 Боруна Лом

    6 1 Отговор
    ТЕ ВИ ДЕМОКРАЦИЯ! ДОКТОРИТЕ И ЗЪБОЛЕКАРИТЕ В СЕЛСКИТЕ ЗДРАВНИ ПУНКТОВЕ БЯХА ПО ДОБРИ ОТ ГРАДСКИТЕ ! ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД ВЪРХУ БГ НАРОД!
  • 10 Вая

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Приземен":

    Обезлюдяването на селата започна отдавна, драги.След като взеха земята на хората и направиха ТКЗС та.

    Коментиран от #11

  • 11 Боруна Лом

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вая":

    МАЙ СЕЛО ПРЕЗ СОЦА НЕ СИ ВИЖДАЛ? ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА БЯХА ПЪЛНИ КАТО ГРАДСКИТЕ!ЗАВОДИТЕ ОТ БЛИЗКИТЕ ГРАДОВЕ ИМАХА ГОЛЕМИ ЦЕХОВЕ ПО СЕЛАТА!А СЕГА ВСИЧКО Е ЗАБУЛЕНО!ДА ЗНАЕШ

    Коментиран от #13

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Лапай хапчета народе...! Не си БЪЛГАРИН ако нямаш "РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА"!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Боруна Лом":

    Да помним комунистическия постулат за постепенното заличаване на разликите между работници и селяни...Нали за това се създадоха и "Аграрно промишлените комплекси" от ТКЗСта и ДЗСта...Всичко това се оказа ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА, натресена ни от "БРАТУШКИТЕ".....Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".