Отидете към основна версия

11 829 10

Bertone банкрутира

  • bertone-
  • фалит-
  • банкрут

102 години след основаването си едно от най-прочутите италиански каросерийни ателиета прекратява съществуването си. Причините са тежкото финансово положение, в което Bertone изпадна напоследък, и невъзможността да изплаща дълговете си, а шансовете за възраждане клонят към нулата.

Процедурата за фалит е започнала през март и преди няколко дни е била официално приключена от торинската прокуратура. По този начин Bertone, чиято емблема краси стотици култови автомобили, остава в историята.

Италианското ателие не успя да се измъкне от финансовата яма въпреки опита за тясно сътрудничество с китайските производители през последните няколко години. Bertone, където са работили гении на автомобилния дизайн като Марчело Гандини и Джорджето Джуджаро, последва съдбата на множество други известни студиа.

В миналото торинското ателие не само разработва дизайна на огромен брой автомобили на Ferrari, Lamborghini, BMW, FIAT, Opel, Citroen и т.н., а и произвежда коли в завода си. В началото на новия век обаче Bertone изпадна в криза, от която така и не успя да се съвземе.

Последната разработка на италианците е комбито Aston Martin Jet 2+2, създадено на базата на Rapide. Името Bertone все пак няма да изчезне от автомобилната сцена. В Милано вече е регистрирано ателието Bertone Design - едно от бившите подразделения от групата компании на Нучо Бертоне, което работи самостоятелно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини