Отидете към основна версия

21 148 64

Старите коли са най-опасни за тийнейджърите

  • стари автомобили-
  • тийнейджъри

До това заключение стигат експертите от Американския институт за пътна безопасност (IIHS), като базират становището си върху базата данни за загинали младежи от автомобилни катастрофи през периода 2008 - 2012 година.

Повечето от тийнейджърите, станали жертва на фаталните аварии, са управлявали стари автомобили на възраст над 8 години. Статистиката е доста показателна и за нашата страна, защото е известно, че над 80% от младите водачи се качват за първи път на стара кола.

Много от въпросните возила са бързи, но нивото им на безопасност е много ниско, а липсата на опит и бушуващите хормони са допълнителни причини за черната статистика. Според USA Today 82% от загиналите в катастрофа младежи са управлявали кола на възраст над осем години.

Данните на IIHS показват още, че само 3% от загиналите млади шофьори са управлявали автомобил с електронна стабилизираща програма и въздушни възглавници. Властите в много от щатите съставиха списък, в който са включени критерии, които трябва да притежава автомобилът, управляван от тийнейджър.

Препоръките са младите хора да се ориентират към по-големи и по-бавни автомобили, задължително оборудвани с електронна система за стабилизация. За съжаление обаче у нас това едва ли ще се случи скоро.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини