Last news in Fakti

5 Януари, 2015 10:00 21 127 64

Старите коли са най-опасни за тийнейджърите

  • стари автомобили-
  • тийнейджъри

До това заключение стигат експертите от Американския институт за пътна безопасност (IIHS), като базират становището си върху базата данни за загинали младежи от автомобилни катастрофи през периода 2008 - 2012 година.

Повечето от тийнейджърите, станали жертва на фаталните аварии, са управлявали стари автомобили на възраст над 8 години. Статистиката е доста показателна и за нашата страна, защото е известно, че над 80% от младите водачи се качват за първи път на стара кола.

Много от въпросните возила са бързи, но нивото им на безопасност е много ниско, а липсата на опит и бушуващите хормони са допълнителни причини за черната статистика. Според USA Today 82% от загиналите в катастрофа младежи са управлявали кола на възраст над осем години.

Данните на IIHS показват още, че само 3% от загиналите млади шофьори са управлявали автомобил с електронна стабилизираща програма и въздушни възглавници. Властите в много от щатите съставиха списък, в който са включени критерии, които трябва да притежава автомобилът, управляван от тийнейджър.

Препоръките са младите хора да се ориентират към по-големи и по-бавни автомобили, задължително оборудвани с електронна система за стабилизация. За съжаление обаче у нас това едва ли ще се случи скоро.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 0 Отговор
    Защо да не се случи нека направят средната заплата колкото в Европа и ще купя чисто нова кола.
  • 2 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Че не можем да купем на децата си нови коли е ясно, но поне да не им разрешаваме да се качват на стари мощни коли, защото статистиката от статията е напълно актуална и за България. Купувайте малолитражки на децата си. Много по-безопасни са от мощни стари коли.

    Коментиран от #35

  • 3 Тони

    3 0 Отговор
    И аз искаш хубава кола за 18-ия рожден ден, ама с моя помощ и родителите ми си взех Ford Escort. Иначе колите не правят сами катастрофи, хората го правят.
  • 4 Ivan

    0 0 Отговор
    Моята е с 2 години по-дърта от мен :D
  • 5 mimi

    0 1 Отговор
    kato v zadrystvaneto li e - vinagi nova?
  • 6 binjiri

    5 0 Отговор
    Вместо да се правят подобни заключения не е ли по уместно да се обърне повече внимание при обучението на младите шофьори?Как е възможно момиченце,което до вчера е ходило на училище с раница,да се качи на нещо с кинетична енергия 20 тона и през това време да говори по телефона с друго такова или пък младеж,играл NFS и ColinMcrae да получи BMW "на задно" и да си мисли че още е в играта.
    Колкото до ESP-то,ABS-a и други подобни системи,те помагат в случай че прекалиш само малко и не можеш да караш,но при 140 км/ч и навлизане в участък с лед или последващ остър завой няма начин тази енергия да бъде овладяна от електрониката.Резултатите са ясни-стотици хиляди годишно в световен мащаб главно заради недостатъчно обучение и нереално самочувствие.
  • 7 Радой Мянков

    0 0 Отговор
    Статистиката е доста "интересна"... и леко дебилна. Долу-горе такова е и съотношението на младежите притежаващи стари/нови автомобили. Че старите не са по-сигурни - не са, но като си на 25 и нямаш много възможности, няма как да си купиш нова... То и у нас като цяло статистиката е, че поне 70% от загиналите при катастрофи са били със стар автомобил...
  • 8 краси

    0 0 Отговор
    имам 2 коли нисан 1987г. и бмв 2006г. нисана вдига 90-100км. бмв 180-220км. коя е по безопасна?

    Коментиран от #21, #48

  • 9 gospodinvie122013

    2 2 Отговор
    Единственото нещо е като да ограничи скоростта на колата/спъване на мотора/ до 90км в час за нови или млади водачи,чрез чип за по новите автомобили и механично за по старите и след това се пломбират и то само в КАТ. За нарушение целостта на пломбата лишаване една година от право да управлява МПС.При възникване на ПТП,назначаване експертиза и ако пломбата е пипана да не се плаща обезщетение от застахователя дори и при
    автокаско.Не е нужно да се кара с над 100км,все пак не са на писта от ралито на НАСКАР
  • 10 gospodinvie122013

    1 1 Отговор
    Единственото нещо е като се ограничи скоростта на колата/спъване на мотора/ до 90км в час за нови или млади водачи,чрез чип за по новите автомобили и механично за по старите и след това се пломбират и то само в КАТ. За нарушение целостта на пломбата лишаване една година от право да управлява МПС.При възникване на ПТП,назначаване експертиза и ако пломбата е пипана да не се плаща обезщетение от застахователя дори и при
    автокаско.Не е нужно да се кара с над 100км,все пак не са на писта от ралито на НАСКАР
  • 11 123

    0 0 Отговор
    Само едно да уточним,не е нужно да караш 200 коня кола за да причиниш ПТП.Нова,стара няма значение,ако си се заблял на някъде или не си прецинил ситуацията все ще се удариш.Аз пиша от личен опит.Мен ме удари 206 което с 1.1сс 60к.с. уш с 50км./ч. и колата ми е тоталка,нито АБС ми помогна да е избегна,нито въздушните възглавници ми помогнаха.
  • 12 8 години

    0 0 Отговор
    Че то 8 годишни в БГ са си нови коли. Или поне нов-внос ;)
  • 13 тошибиян

    1 0 Отговор
    квото и да мислите ако ще и 30кс да са колите пак ще има умрели така 4е не пишете глупости това са процент неизбежно умрелит
  • 14 евенто

    0 0 Отговор
    Подобна проста ситуацията, само че карах бус 75 коня, причиних ПТП, защото нямах ABS, и сега 2000€ за задница на пасат ... и се ударих с не повече от 35 км/ч.

    Коментиран от #18

  • 15 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    Статистиката която е писана в тази статия се отнася за Америка, там карат автомобили от 4.9 нагоре. Нас даже не ни броят за автомобилни шофьори по-скоро карачи на косачки. Един стар американец който е живял 40 години в Америка щата Аризона, като видя, че карам 1.2 мотор (става дума за България) и само ме пита "Това сигурно не харчи, ама и не върви" и като му казах, че харчи 12 градско, ме погледна и каза "Тая не харчи бе човек" моя звяр 6.0 кубика хари 43 литра градско. Ама там зареждат в галони не в литри и не ги бърка много. А относно статията всичко зависи от човек, как вижда на нещата. Ако си голяма надувка със самочувствие за голям шофьор (както са масово в България) и с 1.4 Голф 3-ка можеш да се тотализираш, макър да не караш с повече от 100км/ч. Да не сме само ние, всички карат бързо, НО хората си имат пътища, и катастрофите са смалени до минимум и смъртните случаи не са толкова много както при нас. При нас, почти всяка 2-ра катастрофа е със смърт, защото ние нямаме пътища, нямаме коли, нямаме и разумни шофьори, всеки кара като бесен, сякаш бърза за някъде а всъщност за никъде не бърза. Решение на нашия проблем няма, защото няма как да промениш вече изградени лоши навици, а именно да риташ яко газта на колата.
  • 16 До Евенто

    0 0 Отговор
    Явно и застраховка не си имал, освен АБС. Или преглед или алкохол.
  • 17 гост

    3 0 Отговор
    при нас катастрофите не са много като брой, но смъртността е висока. В развитите страни пак си стават ПТП-та, но загиват 10 пъти по-малко хора. Тук и колан не се слага, и децата не се возят в подходящи седалки, и нови гуми не се ползват, и коли не са изправни. Не на последно място карат много идиоти без книжки, с купени такива, с превишена скорост или с алкохол.
    Защото всеки сульо сега има кола, било то и дарака, било то и технически неизправна, да си ходи до село, но точно така стават най-многото инциденти, а не на магистралата.
    Ако само КАТ започне да пише актове за непоставени колани на всеки, който спре и да спира колата от движение за износени гуми или друга техническа неизправност, то жертвите ще намалеят драстично. На мен в Австрия полицая ми направи забележка веднага да си сложа колана сядайки на задната седалка, тук и детето да се разхожда из купето, полицая няма да пише глоба, защото той прави същото.
  • 18 TEdo

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "евенто":

    и да имаше ABS нямаше да ти помогне, вклучва се над 40км.
  • 19 stmarkov

    2 1 Отговор
    Защо трябва да се пишат глупости... щото нямат "ко" да праят до обяд. До 8 годишна кола не мога да си позволя посмъртно защото съм на 18г. Нито баща ми може еи тей туко така да ми осигури въпреки, че той е имал чисто нова Лада 4-ка на моите години. НО не той е виновен.... Никак даже, напротив помогна ми да работя и сега карам 20 годишна стегната колца и които ме види "ооо те ваште те уредиха" ама нанй, да не са длъжни.... и пари да имам пак няма до си взема под 8 годишна днешна "кола".
  • 20 глупости

    2 0 Отговор
    Аз пък се радвам,че карах таратайка на младини.стар опел вектра нямаше нито мощност нито абс нито каквито и да е било др. обезопасителни системи но пък ми доставяше невероятно удоволствие.ако имаш малко акъл в главата тези коли те научават на истинското шофиране при което не разчиташ на есп да ти спасява задника.и не съм съгласен и за ограничението на скороста и мощноста я си представи че този млад водач изпреварва камион и точно в тоа момент му спъне колата това няма ли да доведе до катастрофа.мислете преди да давате акъл бързата кола е много по-безопасна в това отношение.
  • 21 кара ВАЗ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "краси":

    Нисана ти от '87-ма ще стане на консерва при удар с друга кола и скорост 64км/ч, докато на другата ти кола 2006-та дето вдига 200км/ч няма да ти има нищо почти. Е там е разликата. Статията е много вярна дори. Ако старите коли бяха толкова прекрасни още всички щяха да си карат колите от преди 30-40-50+ години.
    Уви, у нас мизерията е прекалена и всеки каращ нова кола макар и не от много престижна марка го мислят за идиот понеже другите само си мечтаят за нова кола, макар и по евтина....
    Важното е човек да е кацнал за земята.

    Коментиран от #40

  • 22 onq s konq

    1 0 Отговор
    Ами то си е традиция родителите да купуват на детето си-начинаещ шофьор евтина "трошка" эа да се научи да кара,та като седне в хубавата семейна кола да не я блъсне някъде от неопитност!
  • 23 МSux

    3 1 Отговор
    В България най-опасни са тия с дъртите бмвта, дето си мисля, че карат спортни автомобили, направо разцепват паважа;0
  • 24 ванката

    3 0 Отговор
    До коментар 18
    Мозъка ти се включва след 40км/ч . Стига писахте глупости , че само се излагате !!!
  • 25 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Естествено че е така,младите сега си мислят че като имат книжка и седнат в някоя дърта баракуда са седнали в самолет и газ до тенекията!
  • 26 onq s konq

    0 1 Отговор
    Хаха!Добре е да не бъркаш "дърто" с "неподдържано" БМВ!Моето е 2004г,,но ако го видиш как свети с черна светлина като иэлъскан эа парад германски ботуш,ако энаеш как спира с новите си специални гуми ,дискове и накладки,...ако энаеш пък как ускорява двигатела,който преди това си слушал 15 мин как работи на праэен ход ей така-эа кеф...просто ще си вэемеш думите наэад:)))

    Коментиран от #34

  • 27 Гост

    0 3 Отговор
    Преди имах Форд Орион 88г. и на едно кръстовище едно БМВ 2005г+ реши че трябва да мине на червено и ме удари странично. Моят калник беше вдлъбнат а неговата предница не приличаше на нищо. За това поне по мои наблюдения не мога да се съглася с теб.

    Коментиран от #29

  • 28 гост

    1 1 Отговор
    Аз мисля, че всичко си зависи от шофьора.Обаче много се дразня когато видя някой джигит да дрифти на паркинга на Кауфланд.
    Има такива, които са с нови коли и пак се трепят
  • 29 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    От 2005 се проиэвежда новият модел,който абс не ми харесва и добре че си го поиэкривил.Между другото обаче виновният эа ПТП-то си ти,эащото поради бавности и мудност на Форда ти си се оэовал в грешното време на грешното място.
  • 30 гого

    0 1 Отговор
    Това откъде го измисли??
  • 31 mago

    0 1 Отговор
    Да АБС сработва над 40 км/ч.Има какво да научи човек (:-) !!!
  • 32 Зоро

    0 1 Отговор
    Да проблема си е беднотията в държавата . На всеки му се кара нова кола , но колко могат да си я позволят ?
    отделно защо повече статии по темата са все за Щатите ???
  • 33 некойси

    1 1 Отговор
    Какво значи "стара" кола?
    Какво значи "неподдържана" кола?
    Със сигурност ретро колите са с по-меко окачване, изискват по-дълъг спирачен път и са по-тромави, но това важи за коли 20 г. +.
  • 34 скар фейс

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Ама и ти си един Златко значи :) От теб се е слово и акъл, който още не е дошъл :)
  • 35 Japoneze

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Иванов":

    Купувайте малолитражки-да бе,да го нацели някой с едно Q7,точно малките коли са най-опасни.Само здрави коли на децата - като ХС90!
  • 36 МакситоAMG

    0 1 Отговор
    Dassss AuToooo
  • 37 ммммммммм

    1 0 Отговор
    Magare li si zad volana nqma znachenie kakva kalqska karash. Po golemi gluposti ne bqh chel to daje si i protovorechat citiram само 3% от загиналите млади шофьори са управлявали автомобил с електронна стабилизираща програма и въздушни възглавници.E kakvo znachi nova ,stara kato si nekaduren vodach spasenie niama
  • 38 На Autohouse Randm съсружника

    0 1 Отговор
    aide starata pesen na nov glas
  • 39 VOLVO

    2 1 Отговор
    Хората са го казали "Не е важно колко коня има под капака, а какво магаре стои зад волана". Ако нямаш акъл в главата може да се убиеш и с БМВ е36 316.
  • 40 Венцеслав Масларов

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "кара ВАЗ":

    Ти май си паднал от Юпитер,или си дошъл от къра вчера.И децата знаят че "модерните" коли са сапунерки.Чувал съм че след обръщане те отиват направо на вторични суровини.Само че аз не знам дали стават за там

    Коментиран от #57

  • 41 Марсола

    0 1 Отговор
    По добре в 20годишен Мерцедес който тежи 2 тона отколкото в чисто нов Шевролет авело или хюндай санта не знам какво си .ее...а и бок .....луците!
  • 42 Пульо

    0 0 Отговор
    В България най мн иого се трепят кауните с нови коли!

    Коментиран от #52

  • 43 ххх

    0 1 Отговор
    Сбъркал си думичката,не е надценена,а е оценена по достойнство.
  • 44 dockera

    2 1 Отговор
    до гост: С твоя форд орион от 88 г. и изказването ти, се издаваш колко непросветен и тъп човек си. Едва ли ще ме разбереш, че новите коли при удар са направени да поглъщат кинетичната енергия :)
  • 45 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    az karam samo novi bencove i niamam problemi tia s punto na gaz da mu misliat
  • 46 Свилен 81

    2 1 Отговор
    Да ме прощава автора на статията, но когато аз взех книжка, преди 14 години. Първия ми личен автомобил беше един стар ВАЗ 2105. На него се научих да шофирам,ремонтирам и да следя за изправноста на превозното средство. С течение на времето добавих всички букви в книжката си, без тази за трамвай и тролей. Та сега с това си вадя и хляба, шофьор на автобус. За мен всичко опира до зад кормилното устройство на дадената машина.
  • 47 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 48 Ava

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "краси":

    8-годишните коли може да са стари навънка, ама не и в България...
  • 49 Гугата

    0 0 Отговор
    Колко често сте виждали татковци да дават на фъстъците си да се учат на колите им? Когато бях на шофЕрски курс, инструктора ме пита "Карал ли си друг път кола?". Аз се зачудих защо ми задава този въпрос, но после разбрах отговора. Причините са много и са комплексни - лоши пътища (състояние на асфалта/паветата, непочистен сняг и др.), стари коли, закупени книжки и тн. и тн.
    Да не говорим, че на места хората не могат да отлепят поглед от пътната настилка, защото дупките са като на тетрис и трябва нон-стоп да ги избягваш... после защо не гледат пред тях какво се случва...
  • 50 мартин

    0 0 Отговор
    аз мойта я купих чисто нова на 12 г за 4500лв . за синът ми който е на 1 година ще бъде на 29г колицата и мисля да си я карам пари за друга нямам
  • 51 дженев

    0 0 Отговор
    Ми като са "констатирали"господата--пък и пари взимат за това
    да предложат на Обама, когато вземе някой книжка държавата да му даде чисто нова кола и след десет години ако е жив да си купи стара ,щото вече има опит и няма да се утрепе.....аман от констататори.......
  • 52 Night Rider

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пульо":

    Така е да, особено ако кауните са с нови коли като бмв е36 и е46, голф 4-ка, ауди а4 99-та, абе все нови коли са това
  • 53 hienata

    0 0 Отговор
    Ще дадеш ли малко разяснение,какви са тези " специални гуми"
  • 54 гост

    0 0 Отговор
    Трябва да имат и програма за стабилизация на главата си,защото всичко идва от там.
  • 55 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    За мен лично е много важно здравината на колата при евентуален инцидент и от дългогодишният си опит с различните марки коли мога да ви споделя ,че Волво е N1

    Коментиран от #56, #62

  • 56 azazaz

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бхд БхД":

    Всичките ли ги блъсна ?
  • 57 кара ВАЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Венцеслав Масларов":

    Е ми за теб важи една приказка - като е високо гроздето е кисело винаги. Карай си старите брънгии и вярвай как новите коли са сапунерки...

    Коментиран от #59

  • 58 Келеш

    0 0 Отговор
    Вече 20 години по-нова от 8 години кола още не съм карал. И май още не съм умрял.
  • 59 Шишо

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "кара ВАЗ":

    По скоро ти си си помислил че нова кола е голямо постижение в живота.тВОА Е СИНДРОМА НА БЕДНИЯ ЧОВЕК! Той мисли ,че е по добре нискокачествена марка , но нова от колкото малко по стара , но луксозна лимузина със всички екстри!След 5 години твоята нова сапунерка няма да струва нищо а дъртата бангия пак , ще струва толкова!

    Коментиран от #61

  • 60 някой

    0 1 Отговор
    Слушайте сега ве многознайковци подобре да карш малко по стара кола и без много електроника понея отколкото някакъв кенеф 2014 или 2015 дето ти се губи удоволствието от карането . Ще ви дам и един пример какъв кеф ще ти е да седнеш в примерно новото Ауди А7 дето минало 900км само без шофьор а ??????? И още нещо пичове и мацки Шофьор и К...а се раждат немой да станеш ако не ти е в ЕГН-то Мерси :)
  • 61 кара ВАЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Шишо":

    Не, колата е просто вещ за ежедневна употреба, която си има срок на годност и като изтече я изхвърляш. У нас е силно извратено мисленето че нова кола ще си купиш ако си богат само, е ми не. Дай да си купуваме и телевизори само като станем милионери. Купуването на нова кола от среден или нисък клас е елементарно нещо в живота. Това че у нас мизерията е доминантна не значи че трябва да се успокояваме и избиваме комплексите си като казваме че всеки купуващ нова кола е балама щото видите ли като излезнела от шоурума веднага цената и падала с 20% да кажем. И какво от това, ти си купуваш кола да я караш и да върши работа или да мислиш по цял ден за колко ще я продадеш. Това да мислиш като си купиш кола за колко ще я продадеш си е чиста проба мизерническо мислене.
    А за 20 годишните кочини е така, и днес и утре цената им е една и се определя само от цената на скрапа. Но аз себе си не смятам за човек нито втора ръка, нито клошар че да си купувам кошници пред разпад и да се разправям колко идиоти са тия дето купуват нови коли.
    Ама ако и всички купуват само стари коли, ще станем Куба, това ли ти е мечтата?

    Коментиран от #63

  • 62 CarPro

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бхд БхД":

    Da che volvo 850 nema troshene sega novite i da gi undarq s chuk shte padne sichko gleite kakolko izdrajliva e tazi kola
  • 63 Шишо

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "кара ВАЗ":

    Ми не можеш да си купиш нова кола бе байо! Една качествена нова кола е 70-90000лв ако я вземеш на изплащане и внуците ти , ще плащат.А тези които струват по 20 - 25 000 са пълен боклук!По добре един Мередес на 5-6 години от колкото някакво шавело произведено в лапнишарандия за 15000лв и цялото миришещо на евтина пластмаса.
  • 64 BMW E30

    0 0 Отговор
    ei mita kola e na 30 godini i e mnogo po zdrava krasiva i barza ot 90% ot novite ti ko4ini karai si opela da4iata kiata i tam podobni bokluci ne davai mnenie