Отидете към основна версия

8 524 17

НЗОК поръчва луксозни коли с нагласен конкурс?

  • нзок-
  • автомобили-
  • конкурс

Малко след като НЗОК декларира бюджетен дефицит в размер на приблизително 200 млн. лева, стана ясно, че Касата е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила. В списъка с необходими возила влизат шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, миниван и бус.

Странно е обаче условието, според което въпросните коли трябва задължително да бъдат на един производител и вносител. Това условие на практика автоматично изхвърля от участие 2/3 от представените в страната марки. Според bTV в поръчката има още много специфични технически изисквания за автомобилите и на практика конкурсът изглежда предрешен.

Бусове, ванове и коли с подобни параметри едновременно произвеждат само пет от представените в България производители. Това са три френски и две германски марки. Предположението, че конкурсът е нагласен, се засилва още повече, след като в поръчката са посочени много тесни граници на технически параметри.

Изискуем е изключително малък диапазон, в който може да варира междуосието на даден автомобил, а условията за бензинов двигател с максимум обем 1300 куб. см, съчетани с изискване за поне 110 конски сили (за минивана), старт-стоп система и т.н. още повече стеснява кръга.

Така още четири от потенциалните пет участника не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Остава един.

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни. На този етап от касата не коментират.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини