Отидете към основна версия

18 302 30

И Mercedes замесен в "Дизелгейт"

  • mercedes-benz-
  • дизелгейт

В САЩ бе подаден колективен иск срещу концерна Mercedes-Benz. Немският автомобилен производител е обвинен в използване на софтуер, което премахва контрола върху изхвърляните вредни емисии в атмосферата при ниски температури от дизеловите двигатели на компанията, които според ищците превишават екологичните норми с цели 65 пъти.

Съгласно иска, подаден в окръжния съд в Ню Джърси, проблемът е в технологията BlueTEC, която всъщност трябва да контролира изхвърлянето на азотни окиси в атмосферата. В заявлението се твърди, че въпросната технология прекратява действието си при температури под минус 10 градуса. В резултат на това изхвърляните вредни азотни окиси превишават пределно допустимите по американското законодателство.

В документа се твърди още, че показателите достигат до 2 000 милиграма на километър, което превишава стандартите на Euro 6 с 25 пъти и с цели 65 пъти нормите, установени от Агенцията за защита на околната среда в САЩ. Според подаденият иск, подобни проблеми има в двигателите на автомобили от класите E, R, S, GL, ML, GLK, GLE и Sprinter. Точното количество на автомобилите не се уточнява.

От Mercedes-Benz отричат всички обвинения, като заявяват, че в този иск няма никакви юридически основания и доказателства и че ще търсят правата си по съдебен ред. От Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA) на този етап не коментират ситуацията и за сега не са отправили официални обвинения към немския концерн.

Това обаче може да се случи в най-скоро време. От Агенцията за защита на околната среда на САЩ явно не са готови с доказателства по казуса с Mercedes и затова изчакват. Ще припомним, че именно ЕРА публикува доклада, в който бе обвинен Volkswagen и се разрази грандиозният скандал, получил името "Дизелгейт".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини