Отидете към основна версия

16 486 10

Продава се Plymouth, ускорявал наравно със самолетите

  • plymouth-
  • superbird-
  • ера-
  • самолети

Аукционната къща Barret-Jackson ще пусне на търг един много интересен автомобил, използван от Агенцията по безопасност на околната среда на САЩ (EPA). Автомобилът е Plymouth Superbird, произведен през далечната 1970 година и използван от ЕРА за измерване на вредните емисии на самолетите при излитане.

Култовата американска кола разполага и със специална табела, оказваща това, че тя наистина е принадлежала на агенцията. За да бъде използвана от ЕРА, колата е доработена през 1972 година от компанията Nichels Engineering, която изпълнява специалните поръчки на агенцията.Изборът на кола пада върху този Plymouth, защото той е специална модификация, представляваща състезателна машина на NASCAR и е една от малкото, която по онова време може да ускорява до скорост от 225 км/ч. наравно със самолетите. С други думи този масълкар разполага с уникално ускорение.

За това уникално, за времето си, ускорение се грижи V-образен осемцилиндров двигател с мощност 375 конски сили. Този мотор не е доработен допълнително, но стандартната автоматична трансмисия е сменена с механична скоростна кутия, за да може водачът да контролира по-добре ускорението.Освен това в колата е монтирана специална измервателна апаратура. Автомобилът е използва от ЕРА само половин година, след което е продаден за сумата от $500 на един учител. Той премахва измервателната апаратура от колата и си я кара почти като всекидневен автомобил.

През 2005 година я продава на настоящия и собственик, който я реставрира основно, връщайки я в оригиналния и вид. Сега автомобилът, ускорявал задно със самолетите, се продава отново, но на този етап от Barret-Jackson не са обявили начална цена. Търгът ще се проведе през октомври тази година в Лас Вегас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини