Отидете към основна версия

32 246 20

Аварийките като пълномощно за паркиране навсякъде

  • канцер

Проблеми с местата за паркиране има във всички градове. Като доказано най-голям тарикат в света обаче, българинът си е изобретил универсално разрешение да спира където му е угодно - "аварийни светлини".

В съзнанието на родните водачи веднъж включени, аварийките дават право да се спира дори в абсолютно забранени за това зони. Колкото по-скъпа е колата, толкова по-продължителен и безметежен може да бъде престоят.

Рядко ще видите полицай да се намесва в подобни ситуации, макар че Законът за движение по пътищата определя съвсем точно в какви случаи се използват "аварийки". Според Чл. 74а. "аварийният сигнал може да бъде включван за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението."

Проблемът не е от вчера и винаги е дразнел добросъвестните водачи. В усложнена зимна обстановка обаче безразборното спиране по бездруго отеснелите улици се превръща в кошмар и често блокира напълно трафика.

Когато заради някой "привилегирован" по силата на всемогъщите аварийни светлини се образува тапа, става още по-страшно. Останалите участници в движението трябва да го заобикалят и в един момент за изнервените шофьори предимството престава да важи, с което запушването става безнадеждно.

В цивилизованите държави всеки опит за спиране на непозволено място, възпрепятстване на останалите участници в движението и отнемане на предимство се наказва мигновено. Българското законодателство също предвижда санкции в такива случаи, а и невралгичните места се знаят. Защо правилата не се спазват вероятно могат да обяснят единствено от КАТ.

Публикувано във факти.бг:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Анкета

Кое от нарушенията смятате за най-дразнещо и наболяло като проблем, който изисква по-остра реакция от страна на КАТ?