Отидете към основна версия

104 967 56

1 млн. километра с Mercedes-Benz W124

  • mercedes-benz-
  • w124-
  • daimler

Служител на фабриката на Daimler AG в Зинделфинген навъртя един милион километра със своя Mercedes-Benz E 200 D за четвърт век. Михаел Никл купил 124-ката през пролетта на 1992 г. и от тогава не е слизал от колата, хвалят се от компанията.

Седанът струвал на Михаел около 40 000 дойче марки. Въпреки че ползвал корпоративна отстъпка, хер Никл можел да си позволи най-скромната дизелова версия на W124 с мощност 75 к.с., механична трансмисия, радио и шибедах.

През отминалите 25 години немецът обмислял неведнъж да продаде Benz-а си. В началото на новия век обаче, когато старите дизели бяха анатемосани като вредни за здравето и природата, цените на вторичния пазар рязко спаднали, което го разубедило.

Михаел продължил да си кара колата въпреки липсата на климатик и други екстри. Когато наскоро теглил чертата, изчислил, че средният разход е бил 6 л/100 км.

За четвърт столетие 124-ката се строшила сериозно само веднъж. Когато километражът показвал 445 000 км, се предал съединителят. Повредата се случила на магистрала недалеч от Щутгарт и се наложило да бъде викан репатрак.

Като типичен германец г-н Никл започнал да си записва всички разходи по поддръжката на колата от дена, в който я купил. От педантично водените записки става ясно, че за 25 години е похарчил €58 000 за сервизно обслужване и €53 000 за гориво.

Въпреки дългогодишната си връзка със стария Benz Михаел Никл твърди, че гледа на него чисто и просто като на вещ. Нещо повече - признава, че въпреки благодарността за достойната служба дори не го мие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини