Отидете към основна версия

21 Март, 2017 13:10, обновена 21 Март, 2017 13:10 109 515 40

Изчадията на Вили Кьониг

  • koenig-
  • koenig specials gmbh-
  • ferrari-
  • mercedes-benz-
  • lamborghini-
  • bmw-
  • porsche-
  • jaguar-
  • тунинг

Днес Koenig Specials GmbH е бледа сянка на някогашното световноизвестно мюнхенско тунинг ателие. Основана през 1977 г. от Вили Кьониг, през 80-те и 90-те компанията се прославя с бруталните си разработки, някои от които впечатляват дори на фона на съвременните хиперколи.

Животът на хер Кьониг е живо доказателство, че талантливият човек може да постигне успех в съвсем различни области. Натрупал внушително състояние от издателска дейност, роденият през 1938 г. бизнесмен започва да се състезава първо във Formula Junior Cooper, а след това и в Германския шампионат по изкачване (Deutsche Bergmeisterschaft).

След като се оттегля от професионалния спорт през 1969 г., Вили се захваща с нов бизнес. Недоволен от динамичните показатели на току-що закупеното си Ferrari 365 GT4 BBs, немецът доработва италианската суперкола по собствен вкус и бързо се превръща в сензация по съборите на феновете на марката.

Формулата на Кьониг е проста: независимо колко съвършен и скъп е автомобилът, той може да бъде подобрен с добавянето на принудително пълнене и възможно най-пищните спойлери. Резултатът са едни от най-дръзките и бързи возила на всички времена.

Ferrari 328


Koenig Specials GmbH реализира повечето си проекти на базата на Ferrari. Освен екстремни аеродинамични пакети жребците от Маранело получават модифицирано окачване, двигател с увеличена мощност и екстравагантен салон. Един от първите подобни проекти е Ferrari 328 Turbo, чийто V8 е форсиран до 406 к.с., а максималната скорост достига 306 км/ч. Вили Кьониг има сериозни проблеми с Енцо Ферари заради размаха, с който преправя колите му. Стига се дори до съдебни забрани за поставянето на прочутата емблема с кончето по каросерията на тунингованите в Мюнхен автомобили.

Jaguar XJS


Турбокомпресорите са любим, но не и задължителен елемент от програмите на Koenig Specials. По 12-цилиндровия двигател на този Jaguar XJS например са доработени само колекторите и горивната система, което позволява извличането на 380 коня от 5.3 литра. Произведени са само 14 подобни купета с разширена задница и пренастроено окачване.

Mercedes-Benz SL (R129)


В края на 90-те практически няма тунинг ателие, което да не се е захванало с SL. Koenig също не изостава от модата и предлага на клиентите си 7.2-литров V12, форсиран до сериозните дори по днешните мерки 580 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4.8 сек., а максималната скорост е 320 км/ч.

BMW M635 CSi


Акцентът в тунинг програмата за BMW 6er са стилът и комфортът. Техниката на баварското купе не е пипана и редовият шестцилиндров двигател развива заводските 286 к.с. Измененията във външността обаче са радикални и променят облика на "шестицата" до неузнаваемост, а в салона плиска океан от висококачествена кожа.

Ferrari 348


Страстта на Вили Кьониг по Ferrari има съвсем просто обяснение. Немецът дълги години се състезава с автомобили от Маранело и държи специализиран сервиз за ремонта им. Натрупаните знания му позволяват създаването на шедьоври като представения през 1991 г. Koenig F48. Неговият V8 с два турбокомпресора генерира 600 к.с. и позволява максимална скорост от 335 км/ч.

Mercedes-Benz 560 SEL (W126)


S-Klasse се оборудва с битурбодвигатели относително отскоро, но Koenig Specials предлага подобни системи за принудително пълнене за "шейховози" още от края на 80-те години на миналия век. Благодарение на двата компресора 5.5-литровият V8 на 560 SEL развива 400 к.с., достатъчни за спринт до 100 в рамките на 6.6 сек. и максимална скорост 265 км/ч. Пакетът се предлага както за купето, така и за седана.

Porsche 911 Carrera


Турбокомпресорът и Porsche 911 са изпитана комбинация, но от Koenig Specials подхождат иновативно към тунинга на класиката и предлагат механичен нагнетател за Carrera 2 и Carrera 4. В комбинация със спортния ауспух и катализатора 3.6-литровият боксер развива 350 к.с. С него версията със задно предаване лепи стотака за около 5 секунди, но в случая впечатляваща е не толкова динамиката, колкото уникалният оптичен пакет.

Ferrari F50


Това "нормално" на пръв поглед F50 крие тайна. Във врата на водача реве V12 с два турбокомпресора, които изстискват 850 коня от 4.7 литра. Koenig F50 спринтира от място до 100 км/ч за 3 секунди и вдига 355 км/ч.

Porsche 911 Turbo


Планина от фибростъкло и стопове от Audi 200 скриват от любопитните очи форсирания до 480 конски сили и 550 Нм 3.4-литров боксер на 911 Turbo Road Runner. моделът се предлага както в закрита версия, така и като кабриолет.

Lamborghini Diablo


От Koenig Specials предлагат чифт компресори и за Diablo, чиято мощност лесно достига 600 к.с. благодарение на принудителното пълнене. Тунингованото Lambo се познава лесно по по-високия заден капак, който трябва да приютява охладителна система с доста по-висока производителност. За Diablo Roadster се предлагат два пакета - откаченият на снимката и по-традиционен с доработки само в механиката.

Ferrari 365 GT4 BB


Автомобилът, с който през 1974 г. са поставени основите на Koenig. Първа "под ножа" ляга личната кола на Вили Кьониг, който иска повече не само от динамиката, а и от пътното поведение на италианката. Подробности за модификациите по ходовата част не са запазени, но мощността на турбинирания 5.0-литров 180-градусов V12 се помни добре - 450 коня.

BMW 850i


От Koenig KS8 са произведени само 12 екземпляра. Дежурната двойна турбина липсва, но пък има механичен компресор, който увеличава мощността на 400 к.с., и скоростна кутия от 850 CSi. Koenig предлага и друга програма за баварската "осмица", която я превръща в кабриолет.

Lamborghini Countach


Koenig Specials предлага две равнища на силов тунинг за култовия Countach - "страшно" с една турбина и 500 к.с. и "много страшно" с две турбини и 700 коня. На първо четене изменения по външността не са правени, но при по-внимателно вглеждане се забелязват нови прагове и раздути калници. Недотам удобните заводски седалки пък са отстъпили място на Recaro.

Ferrari Testarossa


Името Koenig обикновено се свързва с Testarossa Competition Evolution. Немското тунинг ателие превръща култовото Ferrari в изчадие, каквото днес автоматично би получило квалификацията "хиперкар". С мощност 1 000 к.с. и максимална скорост 370 км/ч това е една от най-бързите коли в историята. Предлага се и като спайдър.

Porsche 962


Вили Кьониг има състезателен опит от първа ръка с Porsche 962 и отлично знае какво да прави с болида, за да го пригоди за пътищата за общо ползване. 3.4-литровият шестцилиндров боксер е дефорсиран до 800 к.с. и снабден с новия по онова време инжекцион Bosch Motronic, благодарение на което се увеличава чувствително въртящият момент в ниски и средни оборотин режими. Максималната скорост на С62 през 1991 г. е 378 км/ч, а цената ме достига невероятните по онова време $1 300 000.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.

Свързани новини