Отидете към основна версия

19 128 11

Най-печелившите автомобили в света

  • ford-
  • toyota-
  • honda-
  • bmw-
  • mercedes-benz-
  • chevrolet

 

Задавали ли сте си въпроса кои автомобили носят най-големи печалби на автомобилните производители? Относително точен отговор са се опитали да дадат експертите от английската агенция Bernstein Research, които съпоставят всички фактори, влияещи на приходите от даден модел.
 
В изследването са взети предвид производствената стойност на един екземпляр, цената, на която се продава на пазара, колко време се произвежда, обемът на производство и т.н. Резултатите най-общо могат да се групират в три основни категории автомобили.
 
Това са американски пикапи, немски премиум возила и японски седани от среден клас. Най-голяма печалба носят американските пикапи Ford F-series, Chevrolet Silverado/GMC Sierra и Dodge Ram, от които от 1990 година до днес са реализирали $108 млрд. чист приход.
 
Тази цифра е по-голяма, отколкото печалбата от останалите седем автомобила в топ десет, взети заедно. Mercedes-Benz S-Klasse и BMW 5er са следващите в класацията. Те са и немските автомобили, донесли най-голям приход на производителите си.
 
След тях се нареждат отново автомобили от премием сегмента, също дело на Mercedes-Benz и BMW. Става дума за третата баварска серия и Е-класата от Щутгарт. Чак на осма позиция е първият японски автомобил Lexus RX.
 
Дузината най-печеливши автомобили се допълва от Honda Accord, Porsche 911 и Toyota Camry. Благодарение на тези автомобили се крепи имиджът и състоянието на произвеждащите ги световни концерни.
 
Един пример за това е, че въпреки световната финансова криза и колапса, в който изпадна американското автомобилостроене, през 2010-а моделите Ford F-series, Chevrolet Silverado и Dodge Ram бележат ръст в продажбите през тази година, съответно с 27.7%, 16.9% и 12%.
 
Ето и класацията на най-печелившите автомобили от 1990 година до днес:
1. Ford F-series 
2. Chevrolet Silverado/GMC Sierra
3. Dodge Ram 
4. Mercedes S-Klasse 
5. BMW 5er
6. BMW 3er
7. Mercedes E-Klasse 
8. Lexus RX
9. Jeep Grand Cherokee 
10. Honda Accord
11. Porsche 911 
12. Toyota Camry

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини