Отидете към основна версия

5 565 14

Парадокс: Ръст на продажбите на нови коли у нас, спад в Европа

  • продажби-
  • нови автомобили-
  • европа-
  • българия
Снимка:shutterstock

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA, през месец април тази година пазарът на автомобили в Европа бележи спад с 6.6% спрямо същия месец на 2016-а. Това се случва за първи път от много месеци насам.

Специалисти отбелязват, че пониженото търсене на автомобили през април се дължи на дългата Великденска ваканция, но парадоксът е, че и у нас празниците не бяха малко през април, а пазарът на нови автомобили в България отчита ръст с цели 14.1% спрямо миналогодишния април. У нас през април са продадени 2 479 нови автомобила.

Иначе продажбите на нови коли бележат спад на всички ключови европейски пазари, като най-голям е във Великобритания (-19.8%). В германия спадът е с 8%, а във Франция и Италия - с 6% и 4.6%, съответно. Най-голям ръст в продажбите, на фона на всеобщото намаляло търсене, бележи Хърватия (+29.6%).

Следват Португалия и Полша, а България се нарежда на четвърто място по ръст в продажбите на нови автомобили през миналия месец. Що се отнася до това какви марки продават най-много, то не е изненада, че през април 2017-а най-много продадени нови коли са с емблемата на VW.

Втората позиция се държи от Renault, а тройката се допълва от Ford. Peugeot и Opel/Vauxhall допълват топ 5 на най-продаваните марки през април 2017-а. Като цяло през миналия месец в Европа са продадени 1 191 034 нови автомобила. Въпреки спада през април, от началото на годината пазарите в Европа бележат ръст с 4.7%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини