Last news in Fakti

18 Май, 2017 11:15 5 554 14

Парадокс: Ръст на продажбите на нови коли у нас, спад в Европа

  • продажби-
  • нови автомобили-
  • европа-
  • българия
Парадокс: Ръст на продажбите на нови коли у нас, спад в Европа - 1
Снимка:shutterstock

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA, през месец април тази година пазарът на автомобили в Европа бележи спад с 6.6% спрямо същия месец на 2016-а. Това се случва за първи път от много месеци насам.

Специалисти отбелязват, че пониженото търсене на автомобили през април се дължи на дългата Великденска ваканция, но парадоксът е, че и у нас празниците не бяха малко през април, а пазарът на нови автомобили в България отчита ръст с цели 14.1% спрямо миналогодишния април. У нас през април са продадени 2 479 нови автомобила.

Иначе продажбите на нови коли бележат спад на всички ключови европейски пазари, като най-голям е във Великобритания (-19.8%). В германия спадът е с 8%, а във Франция и Италия - с 6% и 4.6%, съответно. Най-голям ръст в продажбите, на фона на всеобщото намаляло търсене, бележи Хърватия (+29.6%).

Следват Португалия и Полша, а България се нарежда на четвърто място по ръст в продажбите на нови автомобили през миналия месец. Що се отнася до това какви марки продават най-много, то не е изненада, че през април 2017-а най-много продадени нови коли са с емблемата на VW.

Втората позиция се държи от Renault, а тройката се допълва от Ford. Peugeot и Opel/Vauxhall допълват топ 5 на най-продаваните марки през април 2017-а. Като цяло през миналия месец в Европа са продадени 1 191 034 нови автомобила. Въпреки спада през април, от началото на годината пазарите в Европа бележат ръст с 4.7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    15 2 Отговор
    Ми няма нищо парадоксално, Дойде си пак Боко Тиквата на власт и рЕзко забогатяхме.
  • 2 Андре

    4 7 Отговор
    Не, че нещо ама доста Мировци познавам...и ако ги претопя всичките, един няма да излезе човек 😂
  • 3 Ал Купоне

    5 1 Отговор
    Нямаше да е лошо да уточните ръста с конкретни цифри, колко бройки са продадени и т.н.
  • 4 Зорлем

    13 0 Отговор
    Може би не е чак такъв парадокс. Винаги са си циркулирали слухове за ре-експорт от България към Западна Европа, така че ако поне част от тях са верни, нещата си идват точно на мястото.
  • 5 подвеждащи факти

    15 4 Отговор
    Ръст на продаваните нови коли , така ли?
    Какви нови коли , защо не направите проучване?
    Новите коли са предимно Дачии купувани от фирми . Другите продавани нови коли са лимузините на мутрите в Бълагрия. Вие още малко ще кажете ,че българина просперира а хората едва живеят в мизерия.
    Платена статия с цел манипулация. Чий интереси защитавате??
  • 6 досетливио

    19 0 Отговор
    И никой ли не се сети, че скоро се купуваха чисто нови автомобили от марката Киа за полицията?
  • 7 Зелено човече

    2 0 Отговор
    Ами просто в Европа закупуването на кола е лесно и безпроблемно, а тук трябват дни за висене по КАТ и други институции, за да я регистрираш и оправиш всичко документално. За това българите трябва да използваме почивните си дни за ходене по мъките, а не като истинските европейци да си отпочиваме
  • 8 123

    10 0 Отговор
    Това е като ръста в продажбите на електромобили. Преди година - две - ръста беше 900 %, защото едната година се продали 2 броя електроавтомобила, а следващата година цели 18 броя.
    Та и тук този Април продадени 2479 автомобила, а миналия 2132, тоест реализирали сме страшния ръст от 350 автомобила. Или колкото продава най-малката автокъща в Алпите.
    А германците вероятно са продали вместо 200 000 за Април, са продали 184 000.
    В същото време, ако съдим по статистиката от миналата година за този период са внесени над 20 000 трошляка при средна цена от около 10 000 лева. Но българина мисли като подвеждащия - ще си купя за 10 -12 хил издухано Ауди, МБ или БМВ на 7-800 км, вместо да си купи нова Дачия или Шкода за 15 000 лв.

    Коментиран от #11

  • 9 Милю-цвичката

    4 2 Отговор
    Да живее Бат Бойко , той ни донесе прогреса....
  • 10 jambazina

    10 0 Отговор
    Е тва е заради киите на МВР, друга причина не виждам да има ръст.
  • 11 Кола на 1 г . до 20000 км - 70 % от цена

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    И къде видя нова Шкода или Дачия на тази цена ?

    Щото да си купя и аз , де !!

    Коментиран от #12

  • 12 123

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кола на 1 г . до 20000 км - 70 % от цена":

    В страницата на марките. Даже Ситиго е по евтино. Фабията май почва от 16 000. Сандерото и то почва от 14 000, ама аз предпочитам немското пред френското...

    Коментиран от #14

  • 13 мнение

    2 0 Отговор
    българите сме големи снобове ...
  • 14 аааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    тия Ситиго и Сандеро си ги дръж за теб..
    това не са коли, а полуколи. Направени колкото да ги има.