Отидете към основна версия

32 072 21

Българска следа и в новия Alpine A110

  • alpine-
  • renault-
  • a110

Първи тест на Alpine A110 (Част I)

Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Възродената марка Alpine, принадлежаща към френския гигант Renault, направи първи тестове на новото А110 - един подчертано спортен автомобил, предназначен за цивилната пътна мрежа. Наш екип беше на мястото на събитието, където французите бяха организирали, както пробно шофиране из околностите на Марсилия, така и каране на състезателна писта. Ето и впечатленията ни.

Продажбите на новото Alpine A110 стартираха в началото на новата година, но за съжаление към момента тази кола няма да се продава у нас, въпреки че България има доста допирни точки, както с новия Alpine, така и с оригинала от 1962 година.

Появата на модела преди 56 години става благодарение на Жан Ределе, който четири години след пускането му посещава България. Близките му отношения с един от най-добрите ни автомобилни състезатели в историята Илия Чубриков, както и фактът, че по онова време държавната фирма „Булет“ прави т.нар. Булгарено, водят до започване на производство у нас и на Alpine. Първите бройки Булгаралпин са сглобени в края на 1967-а. За жалост Булгаралпин се прави у нас само две години, като точната бройка на изработените спортни автомобили не се знае. Предположенията са за около стотина коли. Цената на всяка от тях е била 8 200 лв.

Alpine се създава именно от френския автомобилен пионер и състезател Жан Ределе, който позиционира производството в родния си град Диеп. Началото е дадено през 1955 година. За части основно са били използвани продукти на Renault. Много бързо Alpine се превръща в икона в автомобилния спорт и поради тази причина интереса от страна на Renault съвсем не е случаен. През 1973-а Режията купува мажоритарния дял акции, а няколко години по-късно придобива и цялата собственост и сменя името на Renault Alpine. Производството на Alpine продължава 40 години, като спира през 1995-а. След това заводът в Диеп се използва от подразделението Renault Sport. Сега, новата генерация Alpine A110 също ще се прави в Диеп.

Интересно е, че и в създаването на възродения модел Alpine A110 също има българска следа. Става дума за дизайнера, който е направил първите екстериорни ескизи на концепцията. Той е българин, а името му е Деян Денков. Именно той очертава визията на новия Alpine. Това беше и основната причина нашия екип да бъде поканен от френската марка за първите тестове на модела.

Французите се гордеят изключително много, както с традициите от първия Alpine, така и с постигнатото при новата генерация и неслучайно са поставили френското знаме на видно място и в екстериора, и в интериора на колата. А когато подкарахме Alpine A110 по пътищата на Франция много от случайните минувачи се възхищаваха и с одобрителни жестове и с вдигнати палци нагоре показваха отношението си към възродения спортен автомобил.


Част II

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Това е най-яката френска кола

    Възродената марка Alpine представи нова флагманска модификация на своя спорткар А110. Купето в изпълнение S направи своя дебют в Льо Ман и стана най-м ...
    14.06.2019
    9 717
    22
  • Тествахме най-яката френска кола

    Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Част I Когато подкарахме новият Alpine A110 по пътищата около Марсилия, много от ...
    13.01.2018
    25 425
    28