Отидете към основна версия

11 823 12

Историята на регистрационните номера на колите

  • автомобили-
  • регистрационни номера

Както е известно, автомобилът е изобретен в Европа и с появата му по улиците на Стария континент настъпват доста промени, свързани с инфраструктура и формиращи света какъвто е днес.

Родоначалник на автомобила е Германия, но сигнал затова, че моторните превозни средства трябва да се номерират дава Франция. Това става в края на 1890 година, когато количеството автомобили по пътищата се увеличава драстично

Правоохранителните органи се нуждаели от способ, за да следят автомобилите и в случай на авария или друга повреда на частна собственост, свързана с тях, да могат да ги санкционират.

и така, Франция се активизира по темата и с указ на Парижката полиция от 1893 година въвежда задължителна номерация на автомобилите. Първоначално това става в департамента Сена, а през 1901-а решението се въвежда като задължително в цялата страна.

първоначално регистрационните табели са били собственоръчно направени и единственото условие е било да са прикрепени на автомобила на видимо място. Три години след Франция и Германия последва примера ѝ и въвежда регистрационни номера на автомобилите.

така постепенно това нововъведение обхваща и останалите страни от Европа и се пренася и в САЩ. Първата страна, която въвежда в регистрационните табели идентификация за национална принадлежност е Холандия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини