Отидете към основна версия

6 575 22

Volkswagen продавал тестови коли на клиенти

  • volkswagen-
  • скандал

Три години след избухването на Дизелгейт Volkswagen е на път да попадне във водовъртежа на нов грандиозен скандал. Публикация в авторитетното сп. Spiegel твърди, че между 2006 и 2018 г. компанията е продавала на нищо неподозиращи клиенти предсерийни автомобили, използвани за изпитания.

Такива тестови мулета служат за изпробване на всички системи в заключителния процес преди старта на серийното производство на всеки модел. С напредването на развойната дейност разликите между тях и крайния продукт се стопяват, тъй като откритите недостатъци се отстраняват, а след това колите по правило подлежат на унищожаване.

Проблемът е, че от Volkswagen са "забравяли" да уведомят клиентите, че се сдобиват с тестов, а не с нов автомобил. Така купувачите години наред са вярвали, че колите им са напълно серийни и с безупречен стандарт на изработката.

Spiegel твърди, че разполага с документи, според които през 2016 г. шефът на концерна Херберт Дис е бил уведомяван на няколко пъти за порочната практика и свързаните с нея рискове. Въпреки това са били нужни цели две години преди ръководството на Volkswagen да предприеме мерки и в началото на декември да се извини и да предложи на хиляди свои клиенти да изкупи обратно автомобилите им.

Според документацията, с която разполага Spiegel, между 2006 и 2015 г. в продажба са били пуснати почти 17 000 автомобила, описани като "проблемни" и "непреминали тестване и корекции". Вътрешен доклад констатира дори "ръчно" преномериране на тестови коли, за да съвпадат датите им на производство с такива след официалния старт на серийното сглобяване на модела.

През май тази година от Volkswagen са взели решение да се справят с проблема и 5 555 собственици на коли, които не са били предназначени за продажба, са получили предложение за обратно изкупуване. През септември компанията най-сетне е уведомила Федералната служба за моторни превозни средства (KBA), откъдето са наредили задължителна акция по отзоваване на засегнатите автомобили и са информирали ЕС.

От Volkswagen продажбата на предсерийни автомобили не е забранена от закона и се практикува от много други производители. От компанията отричат и обвиненията в манипулации на серийни номера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини