Last news in Fakti

10 Декември, 2018 16:07 6 568 22

Volkswagen продавал тестови коли на клиенти

  • volkswagen-
  • скандал
Volkswagen продавал тестови коли на клиенти - 1

Три години след избухването на Дизелгейт Volkswagen е на път да попадне във водовъртежа на нов грандиозен скандал. Публикация в авторитетното сп. Spiegel твърди, че между 2006 и 2018 г. компанията е продавала на нищо неподозиращи клиенти предсерийни автомобили, използвани за изпитания.

Такива тестови мулета служат за изпробване на всички системи в заключителния процес преди старта на серийното производство на всеки модел. С напредването на развойната дейност разликите между тях и крайния продукт се стопяват, тъй като откритите недостатъци се отстраняват, а след това колите по правило подлежат на унищожаване.

Проблемът е, че от Volkswagen са "забравяли" да уведомят клиентите, че се сдобиват с тестов, а не с нов автомобил. Така купувачите години наред са вярвали, че колите им са напълно серийни и с безупречен стандарт на изработката.

Spiegel твърди, че разполага с документи, според които през 2016 г. шефът на концерна Херберт Дис е бил уведомяван на няколко пъти за порочната практика и свързаните с нея рискове. Въпреки това са били нужни цели две години преди ръководството на Volkswagen да предприеме мерки и в началото на декември да се извини и да предложи на хиляди свои клиенти да изкупи обратно автомобилите им.

Според документацията, с която разполага Spiegel, между 2006 и 2015 г. в продажба са били пуснати почти 17 000 автомобила, описани като "проблемни" и "непреминали тестване и корекции". Вътрешен доклад констатира дори "ръчно" преномериране на тестови коли, за да съвпадат датите им на производство с такива след официалния старт на серийното сглобяване на модела.

През май тази година от Volkswagen са взели решение да се справят с проблема и 5 555 собственици на коли, които не са били предназначени за продажба, са получили предложение за обратно изкупуване. През септември компанията най-сетне е уведомила Федералната служба за моторни превозни средства (KBA), откъдето са наредили задължителна акция по отзоваване на засегнатите автомобили и са информирали ЕС.

От Volkswagen продажбата на предсерийни автомобили не е забранена от закона и се практикува от много други производители. От компанията отричат и обвиненията в манипулации на серийни номера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AUDI

    42 45 Отговор
    ВАГ това , ВАГ онова. Някой сериозно има проблем и иска да разкара VW от върха

    Коментиран от #14

  • 2 123

    36 25 Отговор
    Джендъри! Съсипахге имиджа на хубавата марка!
  • 3 да да

    20 30 Отговор
    Пълни глупости
  • 4 Maloznaiko

    40 26 Отговор
    И какво стана сега излиза че немските ви талиги видиш ли са бомба със закъснител, докато има балъци ще има и тарикати!
  • 5 ОДА ЖОН ИЗКЕНЗВАНЕ

    30 5 Отговор
    на БМВ най епик рекламата е една руса кифла в леглото и отдолу пише знаеш че не си първия ама пак ще ти е кеф да е лашнеш
  • 6 сектант

    6 3 Отговор
    хахахаххахахахахаххахаххахахаххахахахха
  • 7 Александър

    25 6 Отговор
    Немците май много през просото са го подкарали.
  • 8 112

    17 5 Отговор
    Големи тарикати продаващи таралясници, заради вас хората си чукат главите сега.
  • 9 д-р вагенолог

    26 9 Отговор
    Явно ВАГ имат клиентите си за опитни мишки ! Обаче, както чета някои коментари мишките не се сърдят дори напротив искат си "сиренцето" !? По-добре сладка стегната японка отколкото разшльопан отзад германец !
  • 10 ТВА ГО ПИСАХ ПРЕДИ ПОНЕ 8 ГОДИНИ

    12 0 Отговор
    КАТО НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ТЕЗИ КОЛИ СА ЗА БГ ПРОДАЖБИ КАТО НЕ САМО ТЕСТОВИ АВТОМОБИЛИ А И ТАКИВА С ОТКЛОНЕНИЯ В В ИЗРАБОТКАТА НА КУПЕ И ДВИГАТЕЛ....

    Коментиран от #19

  • 11 Антон

    28 0 Отговор
    Когато си купувате нова кола не взимайте такива изложени в автосалона, такива на склад и всякакви други които са налични. Просто си конфигурирайте колата , цвят, екстри, салон,двг и т.н. Така тази кола ще е произведена точно за вас. Е ще изчакате 3-4 месеца докато ви я направят но ще знаете че това си е вашата кола
  • 12 ВАГ

    11 9 Отговор
    Ей на тези еврейчета ,ФВ то им е като трън в задника. Трябва да си много сляп и захлупен за да им се вържеш на пропагандата ....но като гледам повечето матриял вярва повече на телевизора отколкото на очите си.
  • 13 Моше

    9 0 Отговор
    Хайде сега да предположим колко от тестовите коли са пробутани в нашите дилъри на ВАГ. Един познат ми разправяше, че когато си купувал ново Пежо, поискал от дилъра колата да му я докарат от определен завод във Франция. Тупнал кешовицата на масата и казал, че ако не стане, хваща самолета и отива при френския дилър. Мислех, че ме взема за мезе, но явно не е така.
  • 14 Японеца

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "AUDI":

    Кой бре, ваг-та винаги смърди, лъже и живее на гърба на друг!
  • 15 vasik atanasova

    9 1 Отговор
    е какво от това
    продават на ниска цена
    същото го правят и мерцедес

    Коментиран от #17

  • 16 Драйвър

    7 2 Отговор
    Това не е новина,не някой ,а ВСИЧКИ производители продават последните партиди пред серийно произведени автомобили,за да могат да запълнят "дупката" между първите доставки и настройките и пускането на новите поточните линии.Те със нищо не се отличават от серийните такива,даже по мое мнение може да са по качествени ,защото са заварени на ръка от хора ,а не от роботи.

    Коментиран от #18

  • 17 Ся пак

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "vasik atanasova":

    И мерцедес ай стига пак немски производител
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТВА ГО ПИСАХ ПРЕДИ ПОНЕ 8 ГОДИНИ":

    Ти в ред ли си? Като имат 5000 автомобила за пробутване. Да не мислиш, че ги пазят специално за БГ в продължение на 2-3 години, колкото ще отнеме на ФВ в България да продаде тази бройка. Просто, първите 5000 закупени са късметлиите - за 30 дена ги пробутват и край. В БГ я се продаде някоя бройка я не. Освен това, какво им е на тестовите - отстранени са всички проблеми и бонус, вече са разработени. Много интересно, че всички сте големи претенции, ама карате нов внос на почти милион, ама каран от баба пенсионерка само до пазара - по километраж на 130 000 км.

    Коментиран от #20

  • 20 въх

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    ...даже слагат "бастун на бабата" на задната седалка и капелата на "дядото" на задното стъкло..

    Коментиран от #21

  • 21 1246

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "въх":

    Хахахахааа , верно ли?
  • 22 вес

    3 2 Отговор
    Ха ха тези, които си купуват вагени са свикнали с компромиса и не им прави чак такова впечатление, нали върху това е изградена пазарната стратегия на фауве