Отидете към основна версия

27 897 74

Немец чака извинение от BMW 46 години

  • bmw-
  • 5er-
  • e12-
  • рекламация

През 1973 г. Хайнрих Зандкамп, собственик на автосервиз и фирма за отдаване на автомобили под наем от гр. Мюнстер, купува ново BMW 520. Белият седан обаче се оказва дефектен. След няколко дни на открито по боята от лявата страна на каросерията се появява "портокалова кожа".

Зандкамп се обръща с рекламация към представителството на BMW, откъдето му предлагат три варианта - да пребоядисат колата, да го овъзмездят с 500 марки, с които да отстрани дефекта сам, или да я върне. Хайнрих избира третата възможност.

Скоро обаче от BMW променят сделката. Вместо да откупят автомобила обратно, те го пребоядисват, изпращат го обратно в Мюнстер и го връщат на собственика. Зандкамп отказва да си го прибере и започват съдебни битки.

Мъжът печели делото в мюнстерския окръжен съд, но губи обжалването във висшия регионален, който постановява вече двегодишната кола да бъде върната на собственика. Представител на BMW заявява, че компанията никога не е обещавала да откупи обратно колата.

Зандкамп остава смаян от решението и започва да пише на различни медии в търсене на справедливост. През 1980 г. прави последен опит да се опълчи срещу производителя и дава под съд мюнстерския му дилър с обвинения в лъжесвидетелстване. Улики обаче липсват и Хайнрих отново губи делото.

През следващите 38 години случаят е забравен, докато миналата есен Зандкамп пише писмо до в. Bild, което започва с изречението "С тук изложеното се връщам към своето писмо от 14.09.1975 г.". Вече 90-годишният Хайнрих разказва одисеята си с BMW-то и обидата, която е понесъл.

Възрастният мъж твърди, че не търси компенсация, а въпросът опира до справедливостта, която още чака след почти половин век. Зандкамп продължава да се надява на извинение, въпреки че е загубил съдебния спор.

През цялото това време бялото BMW почти не е карано, но е обслужвано редовно. Пробегът е под 2 000 км. Навремето съдиите посъветвали Хайнрих да не ползва колата, докато текат делата, и той стриктно спазвал препоръката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • BMW представи XM покрит изцяло във велур

    В резултат на сътрудничеството на BMW с Наоми Кембъл бе създаден интересен автомобилен проект. Mystique Allure XM, представен на уважавания филмов фес ...
    16.05.2024
    979
    6
  • BMW подготвя феновете за дебюта на M5 (ВИДЕО)

    В най-новия тийзър по повод премиерата на новото M5, сред множеството маскирани прототипи, се вижда дизайнерска скица, която се отърсва от маскировкат ...
    14.05.2024
    980
    1
  • BMW подготвя новия iX за премиера

    В края на 2024 г. BMW се готви да представи фейслифт на своя SUV iX. Кадри на Auto Express, предлагат поглед към предстоящите актуализации: докато рад ...
    13.05.2024
    949
    0
  • Продава се фалшивото BMW на рок звезда

    Във Великобритания Ionic Auctioneers изложи реплика на известното BMW 3.0 CSL от 1973 година. Въпреки че не е автентична, колата се очаква да достигне ...
    13.05.2024
    1 529
    3
  • BMW представи M4 CS

    След като преди няколко месеца BMW представи фейслифта на M4, сега дойде време да видим и наточената версия с означение CS, която допълва настоящата г ...
    08.05.2024
    1 430
    1