Отидете към основна версия

6 263 6

За автомобилите "сбирщайн"

  • автомобили-
  • сбирщайн-
  • anycar

През 70-те години в САЩ се появява цяло семейство от свръхнеобичайни автомобили, които са наречени AnyCar. Идеята на тези превозни средства е да бъдат сглобени от възли и агрегати от различни коли и колкото повече са те, толкова по-ценен е екземплярът AnyCar.

Странните "сбирщайн" автомобили се правят по поръчка на банката Manufacturers Hanover Trust, като идеята е по този начин да се рекламира програма за автомобилно кредитиране. Първият AnyCar се появява през 1971 година и е сглобен от 22 различни автомобила.

Дело е на тунинг специалиста Джин Уинфилд, който използва детайли от VW Kaefer и стига чак до елементи от Chrysler 300. Две години по-късно се появява AnyCar II, в който са използвани възли и агрегати от 40 различни автомобила, като за основа служи един стар Hudson от 1929 година.

В тази кола впечатление правят детайли от Cadillac Eldorado, Plymouth Valiant, Oldsmobile Toronado и даже от Chevrolet Corvette. Финалният AnyCar III е направен от известния къстъм майстор Джордж Барис, който използва комби от VW и части от още 50 други коли.

От предната част на AnyCar III излиза миниатюрен едноместен електромобил, имащ за цел да послужи на водача при големи задръствания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини