Отидете към основна версия

3 147 13

Специални книжки за възрастни в Япония

  • япония-
  • шофьорска книжка-
  • свидетелство за правоуправление

Японското правителство планира да въведе специални свидетелства за правоуправление за водачи на възраст над 75 години, съобщава Nikkei. Новите книжки ще важат само за автомобили, снабдени с модерни електронни помощници като системите за автоматично спиране при поява на препятствие.

Японските власти смятат, че по този начин ще бъде ограничен броят на все по-зачестилите инциденти с възрастни шофьори, които бъркат педалите или реагират прекалено бавно на пътната обстановка. Предвижда се първоначално специалните книжки да бъдат издавани безплатно срещу стари свидетелства.

Правителството на Япония смята да се консултира с производителите на автомобили за възможно ускоряване на оборудването на възможно най-голям брой модели с функция за автоматично спиране в екстрени ситуации. Засега тези системи са прекалено скъпи и не се монтират на по-евтини автомобили.

Възрастните водачи в Япония плащат по-високи застрахователни вноски. Ако бъдат въведени обаче, новите книжки ще им позволяват отстъпка до 10% на полица, което трябва да стане и основният стимул за смяна на документите.

Миналата година по пътищата на Япония са загинали 3 500 души - рекордно нисък показател от 1948 г. насам, когато започва воденето на статистика. Въпреки окуражаващата статистика тревога буди фактът, че почти половината виновници за пътнотранспортни произшествия в страната са били на възраст на 65 години. Населението в страната застарява все повече и се очаква проблемът тепърва да се изостря.

От март 2017 г. в Япония действа закон, който задължава шофьорите над 75 г. да преминават редовни медицински прегледи за наличие на симптоми на старческа деменция. Особено строги са изискванията към водачи, причинили ПТП. Дори лекарите да не ги диагностицират с някакви отклонения, те задължително попадат в рискова група, която подлежи на по-чести медицински прегледи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини