Отидете към основна версия

4 961 9

Почина Лий Якока

  • лий якока-
  • ford-
  • chrysler

Легендарният мениджър Лий Якока почина на 94-годишна възраст в дома си в Бел Еър, Калифорния, съобщава семейството му. Една от най-влиятелните фигури в автомобилната индустрия на 20 век ще остане в историята като създател на Ford Mustang и спасител на Chrysler.

Лидо Антонио Якока е роден през 1924 г. в семейството на италиански имигранти. Започва работа във Ford през 1946 г. и успява да се издигне от стажант-инженер до президент на компанията.

Най-големият му успех в Синия овал е култовият Mustang, който носи огромни печалби и поставя началото на изцяло нов клас достъпни спортни автомобили, наречени "pony cars". Управлението на Якока обаче се свързва и с един от най-грандиозните провали в лицето на компактния Pinto, пуснат в серийно производство със сериозен конструктивен дефект, за който ръководството на кампанията и той самият са наясно.

През 1978 г. Якока оглавява закъсалия Chrysler. Благодарение на мениджърския си нюх и умения успява да спаси компанията от фалит с помощта на първия миниван Voyager. Негова идея е придобиването на Jeep.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини