Отидете към основна версия

5 555 27

Абу Даби ще строи писта за F1 край София

  • f1-
  • еаbg-
  • абу даби

Държавната компания на Абу Даби ще инвестира в изграждане на писта за "Формула 1" край София и прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности. Това предвижда споразумение, подписано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, подписано вчера.

За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя. Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат. Според проектодоговора трасето трябва да бъде построено до 2012 г.

От страна на Абу Даби в бъдещото дружество ще участва държавната Emirates Associate Business Group (ЕАBG), която обединява компании от различни сфери, сред които комуникации, софтуер и хардуер, снабдяване с нефт и газ, недвижими имоти. ЕАBG трябва да осигури финансирането на проекта, а българското правителство - земята.

Става въпрос за бившето военно летище Доброславци. Теренът от 3200 дка вече беше определен от държавата като място за бъдещото трасе, като земята беше оценена на 180 млн. евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини