Отидете към основна версия

2 386 10

Автономни Lexus-и по пътищата на Европа

  • lexus-
  • автономни коли

Toyota Motor Europe (TME) обявява, че започва тестове на автономно шофиране (AD) по обществената пътна мрежа в Европа. След успешно проведените симулации и изпитания на затворени трасета, TME започва тестове на самостоятелно разработените си системи за автономно шофиране (AD) в реална градска среда - в оживения център на белгийската столица Брюксел. През следващите 13 месеца, Lexus LS ще се движи многократно по предварително установен маршрут в сърцето на европейските институции.

Изпитателният Lexus LS е обикновен сериен автомобил, който ще се движи по нормалната, общодостъпна пътна мрежа. Единствената разлика при него е монтираният на покрива сензорен модул, включващ LIDAR, радарни датчици, видеокамери и система за позициониране с висока точност. Зад волана на автомобила ще седи човек, отговорен за безопасността, който ще може да се намеси и да поеме управлението от системата за автономно движение (AD) по всяко време.

Той ще бъде придружен и от оператор, който ще наблюдава действието на цялата система. Toyota пристъпва към използване на този изследователски автомобил по обществената пътна мрежа, след месеци на задълбочена подготовка на превозното средство, включваща техническа хомологация на AD системата, обучение на водачите, анализ на маршрута и взаимодействие с местните власти за придобиване на необходимите нормативни разрешения и одобрения.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини