Отидете към основна версия

16 239 20

Руснак превърна бронетранспортьор в комби

  • уран-
  • брдм-
  • генадий хаинов-
  • самоделка-
  • бронетранспортьор

Името Генадий Хаинов е известно в Русия още от времената на зрелия социализъм, когато петербургският конструктор се прочува със самоделката "Лаура" и концептуалните "Охта" и "Прото". След разпада на Съветския съюз той основава Dragon Motor Company, която произвежда в дребни серии всъдеходите "Астеро" с шасита от УАЗ.

Тези проекти превръщат Хаинов в истинска суперзвезда в средите на автомобилните ентусиасти, по почти никой не е чувал за "Уран" - друга уникална разработка на талантливия инженер. Самият Генадий е крайно лаконичен за нея и макар информация за всъдехода практически липсва, това-онова все пак се знае.

"Уран" е действително огромен. Доста по-голям е от Toyota Land Cruiser и превъзхожда по размери дори Hummer H1. Да се добие донякъде обективна представа за габаритите на всъдехода помага единствено снимка на Хаинов до творението му.

Със сигурност е известно, че "Уран" има двигател от БРДМ ("Бронированная Разведывательно-дозорная Машина" или "Бронирана Разузнавателна Патрулна Машина"). 5 530-кубиковият V8 ГАЗ-41 развива едва 140 к.с. и 350 Нм, но пък може да се кара на бензин А-76.

Ако се съди по размерите на самоделния всъдеход обаче, от 5.8-метровия БРДМ е не само моторът, а и шасито. Въпреки това "Уран" има доста привлекателна каросерия с дизайн, чийто дълъг преден капак и ниски странични прозорци напомнят донякъде комбито Chrysler 300C.

Между фаровете на униката се вижда лебедка, което е малко странно - БРДМ би трябвало да може да минава отвсякъде. "Уран" обаче явно тежи доста и офроудът без такъв възел е твърде рискован.

Бегъл поглед към салона обяснява високото тегло. Интериорът е суперлуксозен. Тапицерията е от естествена кожа, а декорациите - от истинско дърво. Арматурното табло е собствена разработка, но уредите и воланът са взети от ГАЗ-3110 "Волга".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.

Свързани новини