Отидете към основна версия

51 960 100

Как и къде се прави S-Klasse на Mercedes (ВИДЕО)

  • mercedes-benz-
  • s-klasse-
  • завод

Зинделфинген, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

За всеки фен на германската автомобилна продукция е любопитно да разбере как се прави най-луксозният Mercedes. Нашият екип имаше тази възможност. Посещението ни в централния завод на Mercedes-Benz, позициониран в градчето Зинделфинген, за пореден път ни убеди в прословутата немска прецизност.

В момента главен акцент в производството на този завод е настоящата S-Klasse. Флагманът на Mercedes открай време e един от най-важните автомобили за марката и точно поради тази причина производството му е съсредоточено именно в завода до централата на Mercedes.

Специалистите, които ни разведоха из завода в Зинделфинген, ни разказаха, че въпреки множеството нови роботизирани системи, с които е оборудвана фабриката, специално за производството на S-Klasse са "впрегнати" най-добрите специалисти.

Заводът, който съществува от 1915 година произвежда S-Klasse вече десет поколения.- Първото започва да се прави през 1953 година, а настоящата S-Klasse е десета генерация. За да се стигне до крайния продукт обаче се изминава доста сложен процес.

Това, което видяхме обаче, е, че изключително голяма част от направата на един автомобил се извършва от роботи. Всичко започва от съвсем обикновена поцинкована ламарина и алуминий, минаващи през огромна преса, която управлява натиск над метала със сила от 2 500 тона.

След пресоването се извършва нарязване на метала и от там готовите детайли тръгват по поточната линия. Те се разпределят автоматично по поточните линии, където роботи правят прецизни лазерни заварки. Този свръхсъвременен нискотемпературен процес е два пъти по-ефективен от обичайната точкова заварка.

На всеки завършен етап от работата детайлите преминават през качествен контрол, който също се извършва без човешка намеса. Специални камери заснемат определения възел или агрегат и компютър сравнява качеството му с огромна база данни.

Специалисти от всички цехове (пресовъчен, бояджийски, моторен и този за асемблиране) правят проверка на колата чак когато е напълно готова. Един автомобил се сглобява в завода за около 50 часа. Ето и как се извършва процесът.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 99 гласа.

Свързани новини