Отидете към основна версия

10 895 35

Шестият елемент на Lamborghini

  • lamborghini-
  • sesto elemento-
  • париж 2010

Автомобилното изложение във френската столица започна с ключовите премиери на концерна VAG. Може би най-интересната от тях, поне за любителите на екзотиката, бе Lamborghini Sesto Elemento.

Новото чудовище от Сант'' Агата Болонезе е изработено изцяло от въглеродни влакна, за което намеква името му ("Шестият елемент"). Суперкарът тежи едва 999 кг и е екипиран с V-образен 10-цилиндров двигател. Тази комбинация му позволява ускорение до 100 км/ч за 2.5 секунди и максимална скорост от 350 км/ч.

Sesto Elemento е своеобразна демострация на свръхмодерните технологии в автомобилостроенето. В Париж представители на компанията заявиха, че Lamborghini е най-уникалната марка, защото е успяла да разработи автомобил от въглеродни сплави, като процеса започва от моделирането на прототипа и завършва до етап на обстойни тестове.

По време на презентацията стана ясно още, че на помощ на италианците в този проект са се притекли специалисти от университета във Вашингтон, както и инжери от Boeing. Вътре автомобилът изглежда също толкова необичайно - минимален набор от прибори, липса на преден панел и централен тунел и подчертано спортни седалки. Благодарение на тези интериорни решения част от силовите карбонови елементи на кормилната колонка и трансмисията се виждат от купето.

От въглеродни сплави са изработени монококът, детайли от окачването, карданния вал, джантите, а изпускателната система е направена от специален материал, представляващ смес от карбон и стъклопласт и издържащ на температура до 900 градуса по Целзий. В резултат на тези иновации съотношението килограм/конска сила е 1.75.

От компанията не съобщиха за никакви перспективи за серийно производство, но посоката, в която марката се движи, е ясна - максимално олекотяване на автомобилите и широко приложение на въглеродните сплави в бъдещите серийни модели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини