Отидете към основна версия

8 840 13

Ето я новата най-луксозна китайска кола

  • hongqi-
  • l9
Hongqi L9

Автомобилът на Си Дзинпин дебютира на военен парад, посветен на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Именно на новата лимузина Hongqi L9, китайският лидер прие парада.

Hongqi (в превод от китайски - червено знаме) е автомобилна марка, принадлежаща на държавния концерн FAW. Марката произвежда правителствените лимузини още от 1958 година.

В сравнение с предшественика си Hongqi HQE, новата представителна лимузина се различава с кардинална промяна на конструкцията. L9 вече не е на рама е на самоносеща конструкция.

Изменени са и пропорциите, доработени са, както каросерията, така и салона. Въпреки това ретро линиите са запазени и приликата с предходния модел е голяма. Китайците твърдят, че целият екстериор е направен наново.

Автомобилът разполага с огромен люк на тавана и е солидно брониран. Задните врати се отварят в стил а-ла Rolls-Royce обратно на движението, а дизайнът на деветспицовите джанти остава непроменен.

Под капака на Hongqi L9 е монтиран V-образен дванайсетцилиндров двигател с работен обем шест литра. Мощността на L9 не е известна, но на HQE моторът разполага с 480 конски сили.

Когато обаче е на чуждестранни посещения, Си Дзинпин използва друга лимузина - Hongqi N501. Моделът отсъства от каталога на марката и официална информация относно техническите му характеристики липсва.

Журналисти от Поднебесната държава обаче твърдят, че Hongqi N501 е базиран на удължена платформа от предходното поколение на Audi A6, а под капака на силно бронираната кола е монтиран четирилитров V8 от Toyota.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини