Отидете към основна версия

11 029 36

Няколко съвета как да оцелеем в катастрофа

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие

Удар в крайпътно дърво е за предпочитане пред челен сблъсък с летящ насреща автомобил. Шофьорите трябва на всяка цена да се опитат да избегнат такъв сценарий, за да увеличат шансовете си за оцеляване в критична ситуация, гласи един от съветите, които руското Министерство на извънредните ситуации отправя към автомобилистите.

Ако видите, че срещу вас се задава кола, по-добре изберете канавката, оградата или даже стълба встрани от пътя. Добре е да се помни, че удар в неподвижен предмет с лявата или дясната половина от предницата на колата е по-опасен, отколкото поемането му с цялата широчина на предната броня.

В напечена ситуация не бива в никакъв случай да се паникьосвате. Ако запазите самообладание, ще можете да упражнявате някакъв контрол върху автомобила до изчерпването на последните възможности за реакция.

Ако ударът е неизбежен, напрегнете с все сили всички мускули на тялото си и не се отпускайте, докато колата не е в пълен покой. Желателно е да притиснете с все сили гърба си в облегалката на седалката.

Препоръчително за пътниците отзад е да опитат да се смъкнат на пода. Ако в колата има дете, някой от възрастните трябва да го прикрие с тялото си.

След сблъсъка и особено след преобръщане възможно най-бързо трябва да се установи дали няма теч на гориво или огън. Ако вратите не се отварят, пътниците трябва да излязат през прозорците и да се оттеглят възможно най-далече от автомобила, тъй като всеки момент може да последва взрив, обобщават от Министерството на извънредните ситуации.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.

Свързани новини