Отидете към основна версия

3 133 18

Продава се кабриолетът на Лий Якока

  • chrysler-
  • lebaron-
  • town & country-
  • лий якока-
  • търг-
  • продажба

Личният Chrysler LeBaron на Лий Якока ще бъде предложен на търг на аукционната къща Bonhams идната седмица. Кабриолетът е построен на т.нар. K-платформа с предно предаване, която спасява компанията от банкрут в началото на 80-те години.

През 1982-ра, когато моделът излиза на пазара, Якока призовава в рекламен клип "Ако намерите по-добра кола от тази, купувайте я!". Гениалният мениджър се оказва прав и LeBaron се превръща в истински бестселър.

Кабриолетът на Якока е произведен през 1986 г. и е изминал само 32 000 км. По каросерията няма и следа от ръжда и дори цифровите датчици работят както преди 34 години.

Модификацията LeBaron Town&Country с мек сгъваем покрив се среща изключително рядко. За целия период на производството от конвейера слизат само 1 105 кабриолета с дървени декорации отстрани.

От Bonhams са посочили прогнозна цена от $20 000 - $25 000 (€17 942 - €22 428), но предвид миналото на автомобила и състоянието му, изобщо не би било изненадващо наддаванията да достигнат по-висока кота.

Лий Якока с право се смята за един от най-способните мениджъри в историята на автомобилната промишленост. След като напуска Ford, създателят на Mustang поема закъсалия Chrysler.

Синът на италиански емигранти не само успява да спаси компанията от фалит и да я стабилизира, а и да върне на правителството на САЩ взетия заем от $1.2 млрд. седем години предсрочно. Якока почина на 2 юли 2019-а на 94 години.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини