Отидете към основна версия

8 019 38

Атеист осъди властите за отказ да му издадат номер "Аз съм Господ"

  • регистрационен номер-
  • регистрационна табела-
  • съд-
  • дело

Американец спечели иск за $150 000 (€139 050) срещу Министерство на транспорта за отказ да му бъде издаден регистрационен номер с надпис "IM GOD" ("Аз съм Господ"), съобщава The Washington Post. Освен солидната компенсация съдът разпоредил Бени Харт да получи заветната табела.

Премеждията на убедения атеист започнали през 2016 г., когато Харт и съпругата му се преместили от Охайо в Кентъки. Преди това мъжът 12 години карал колата си с регистрационен номер IM GOD.

Американските закони обаче обвързват номерата на колите със съответния щат и при смяна на адреса се получава нова табела. Бени, разбира се, поръчал съвсем същата като старата, но получил категоричен отказ.

Законът в САЩ позволява на собственика да избере сам надписа на номера, стига той да не е вулгарен или нецензурен. От Транспортното министерство преценили, че фразата IM GOD попада под това определение и отказали да издадат такава регистрация.

80-годишният Харт обаче решил да се бори за правата си с аргумента, че никой не може да докаже, че не е бог и съответно да му забранява да кара с такава табела. Мъжът наел адвокати и дал министерството под съд. Четири години по-късно Бени спечелил делото.

Компенсацията от $150 хил. ще отиде за хонорарите на адвокатите, но въпреки това г-н Харт е доволен от решението на съда, тъй като е постигнал целта си. Сега атеистът ще може да продължи да кара колата си с богохулния регистрационен номер.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини