Отидете към основна версия

25 653 31

Знаете ли за колко пари в Германия се продава "Чайка"-та на Брежнев?

  • газ-14-
  • чайка-
  • леонид брежнев-
  • автомобил-
  • германия

В Германия се продава едно култово съветско возило, което е било собственост на Леонид Брежнев. Става дума за виненочервен съветски ГАЗ-14 или познат повече под името "Чайка".

На снимките е най-първото производство на ГАЗ-14, което се появява на бял свят през 1976 година. "Чайка"-та е с производствен номер 000001 е представена на Леонид Брежнев на неговия 70-и рожден ден.

Вярно, генералният секретар е предпочитал повече американските лимузини, както и ЗиЛ, така че въпросната "Чайка"седи основно в гаража на Централния комитет на КПСС, а след това е прехвърлена в град Ярославъл.

ГАЗ-14 Чайка е оборудвана с 5.5-литров V8 двигател с мощност 220 конски сили, който работи съвместно с тристепенна автоматична трансмисия. Шестметровият автомобил е с тегло 2.6 тона ускорява до 100 км/ч за 15 секунди. Максималната му скорост е 175 км/ч.

Прави впечатление, че седалките не са облицовани с кожа, а с велур. Удобствата включват климатик, електрически прозорци и радио. След разпадането на СССР колата беше продадена и премина през няколко собственика.

Сега "Чайка"-та на Брежнев се намира в Германия, където също е обявена за продан. Пробегът и е само 72 500 км, а състоянието и е идеално. Сумата, която се иска за тази уникална кола е 120 хиляди евро.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.

Свързани новини