Отидете към основна версия

5 742 18

Нов кросоувър от Mazda със задвижване на задните колела и 3.3-литров шестак

  • mazda-
  • cx-50

Подробности в интернет се появиха за новия кросоувър на Mazda. Информацията идва от испанския портал Coche Spias, който разкрива подробности за новия кросоувър Mazda CX-50. Според испанците този автомобил с повишена проходимост ще стане наследник на CX-5, ще се базира на платформа със задно задвижване и ще е с надлъжен двигател, а гамата от агрегати ще се състои от четири- и шестцилиндрови мотори.

Технически новият кросоувър Mazda CX-50 ще бъде близък до четвъртото поколение Mazda6, като и двата модела ще бъдат разработени на "голямата" модулна платформа Large Architecture. Базовите модификации ще разполагат със задно задвижване, а по-скъпите ще имат задвижване на четирите колела. Очаква се Mazda CX-50 да бъде значително по-голям от сегашния кросоувър CX-5 с дължина 4.55 метра и да се превърне в конкурент на Lexus NX.

Именно поради тази причини са предвидени и по-мощни двигатели. Базовият бензинов кросоувър ще получи 2.5-литров бензинов двигател SkyActiv-G с мощност 190 конски сили (270 Нм) и умерено хибридна 48-волтова надстройка. Нафтовата вариация пък ще разполага с 2.2-литров дизелов двигател SkyActiv-D със същата мощност и с 450 Нм въртящ момент. Ще има и бензинов четирицилиндров вариант SkyActiv-G с 230 конски сили (420 Нм) с турбокомпресор.

Топ версиите ще разчитат на шестцилиндрови мотори: 3.0-литров бензинов двигател от новата линия SkyActiv-X с хибридна технология (285 конски сили и 340 Нм въртящ момент) или 3.3-литров турбодизел със същата мощност с тяга до 600 Нм , Източникът не предоставя информация за трансмисиите на CX-50, но може да се очаква комбинация от шестцилиндрови двигатели и нова 8-степенна автоматична трансмисия. Mazda все още не коментира изтичането на спецификации за наследника на CX-5.

Японската преса твърди, че компанията е фокусирана върху разработването на нова глобална архитектура и разработка на двигатели, така че ще се въздържа от всякакви нови продукти в следващите две години. Вероятно първият модел на новата платформа със задвижване на задните колела ще бъде седанът Mazda6, а кросоувърът ще попълни моделната гама. В тази ситуация, Mazda CX-50 ще влезе на пазара не по-рано от 2023 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Свързани новини