Отидете към основна версия

27 540 49

Анаболните патрулки, с които гръцката полиция ловеше джигити през 90-те

  • патрулка-
  • полиция-
  • гърция

Днес автопаркът на дубайската полиция е всепризнат световен лидер по скъпотия. През 90-те години на миналия век обаче ченгетата в Гърция също се сдобиват с едни от най-бързите коли в света. Властите в южната ни съседка заделят немалко средства за закупуването на култови модели като BMW M3 E30 и M5 E34, Audi RS2, Mercedes-Benz 190E 2.3-16, Ford Sierra Cosworth, Lancia Delta HF Integrale, Porsche 911 Targa и 911 Turbo, Alfa Romeo 155 Q4 и 164 Turbo, за да дадат шанс на стражите на реда срещу все по-бързите автомобили на уличните състезатели и престъпниците.

Внушителната флотилия от резачки е сформирана за нуждите на специалния отряд Sigma, който трябва да се справи с все по-наглите нарушители по пътищата на Гърция. Колите не са брандирани като традиционни патрулки с буркани - принадлежността им издават само жълти лепенки на вратите.

Повечето автомобили за Sigma са купени директно от вносителите, макар че някои са конфискувани и преквалифицирани в магистрални преследвачи. С най-широка известност се сдобиват M-тройките и RS-двойките, с които гръцките полицаи редовно развалят кефа на уличните състезатели. Особен медиен интерес предизвиква и единственото Porsche 911 Turbo от автопарка на специалния отряд, което е размазано в катастрофа.

Ченгетата от Sigma преминават специална подготовка преди да седнат зад воланите на мощните автомобили. Според публикации в тогавашната гръцка преса отрядът изиграва ключова роля в обуздаването на епидемията от незаконни нощни състезания, която залива страната в средата на 90-те.

Програмата Sigma е прекратена официално в началото на новия век по съвсем прозаична причина - огромните разходи. По това време по-голяма част от автомобилите вече се намират в окаяно състояние заради лошата поддръжка и множество катастрофи. Според скорошни съобщения в гръцките медии обаче властите обмислят възраждането на отряда.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.

Свързани новини