Отидете към основна версия

4 805 20

Катастрофите през 2010-а са по-малко

  • кат софия

Столичният КАТ направи своя годишен отчет за цялата 2010 година. Най-обнадеждаващата част от тези статистически данни е, че в сравнение с 2009-а има намаляване на пътно транспортните произшествия. Веднага след този вътрешен отчет екипът ни се срещна с комисар Ваньо Стоевски, шеф на столичния КАТ.

На срещата ни комисар Стоевски обясни, че според последното официално сведение от 31 декември 2010-а, годината е завършила с 1 210 тежки пътно-транспортни произшествия, при които има убити или ранени. ПТП-тата, при които са причинени само материални щети, са 18 331. През изминалата година смъртните случаи на територията на София са 82, а ранените са 1 406. Прави впечатление, че тези цифри са по-малки в сравнение с данните от 2009-а. Според статистиката на столичния КАТ тежките пътно-транспортни произшествия през 2010-а са намалели с 66, леките са по-малко с 6 455, а смъртните случаи са с 6 по-малко. Ранените за същия период са намалели със 108 души. Още по-обнадеждаващ е фактът, че цифрите от тази статистика продължават да намаляват вече втора година. Тук спокойно можем да говорим за положителна тенденция към намаляване на катастрофите и най-вече за намаляване на смъртните случаи. За две години починалите в следствие на ПТП са намалели с 48 души.

Комисар Стоевски отдава тези обнадеждаващи резултати на общите усилия на Пътна полиция, Охранителна полиция и районните полицейски управления. Резултатите са постигнати благодарение на новите още по-засилени мерки за контрол. Ефектът от тях е, че за последните три години в София са взети над 30 000 свидетелства за правоуправление, повечето от които за превишена скорост. Намаляването на пътно транспортните произшествия до голяма степен се дължи и на отдел "видеонаблюдение". Монтирането на камери по възловите софийски кръстовища също играе важна роля за превенция на нарушенията в Столицата. Трябва да се отбележи и фактът, че в София има регистрирани 783 000 водачи на МПС, а според неофициални данни, в града се движат близо един милион автомобила.

Що се отнася до разкриваемостта на издирвани моторни превозни средства, Ваньо Стоевски също имаше с какво да се похвали. В тази връзка той разказа пред нашия екип, че от 15 ноември миналата година страната ни е свързана с шенгенската информационна система. По-интересното, което Стоевски сподели с нас, е, че  вече има 31 разкрити случая, Информацията е онлайн и излиза веднага, като в случай, че колата се издирва, същата се задържа веднага, на място. Стоевски добави още, че откакто тази система е в действие, средно на два дни се разкрива по един издирван автомобил или издирвано лице. Това според шефа на КАТ, а и според нас, са едни наистина добри резулатти.

С други думи вече се наблюдава една положителна тенденция в работата на КАТ, в частност на столичния. Комисар Стоевски е оптимист и по отношение на новите изменения в Закона за движения по пътищата, които според него още повече ще способстват за намаляване на нарушителите и от там за намаляване на катастрофите, което в крайна сметка е основната цел на КАТ. В заключение шефът на КАТ каза, че благодарение на комплексни мерки, включващи подобряване на пътната инфраструктура, пускането на нови участъци от метрото, видеонаблюдението и засиленото присъствие на служители на КАТ по улиците, този отчет за 2010 година може да се определи като положителен, въпреки че и финансовата криза у нас играе известна роля с понамалелия трафик по софийските улици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Представиха новия шеф на КАТ-София

    Богдан Милчев е новият шеф на КАТ-София. До момента Милчев е заемал длъжността шеф на сектор „Охрана на масови мероприятия” към отдел &bdq ...
    20.05.2011
    1 785
    4