Last news in Fakti

27 Януари, 2011 09:43 4 801 20

Катастрофите през 2010-а са по-малко

  • кат софия

Столичният КАТ направи своя годишен отчет за цялата 2010 година. Най-обнадеждаващата част от тези статистически данни е, че в сравнение с 2009-а има намаляване на пътно транспортните произшествия. Веднага след този вътрешен отчет екипът ни се срещна с комисар Ваньо Стоевски, шеф на столичния КАТ.

На срещата ни комисар Стоевски обясни, че според последното официално сведение от 31 декември 2010-а, годината е завършила с 1 210 тежки пътно-транспортни произшествия, при които има убити или ранени. ПТП-тата, при които са причинени само материални щети, са 18 331. През изминалата година смъртните случаи на територията на София са 82, а ранените са 1 406. Прави впечатление, че тези цифри са по-малки в сравнение с данните от 2009-а. Според статистиката на столичния КАТ тежките пътно-транспортни произшествия през 2010-а са намалели с 66, леките са по-малко с 6 455, а смъртните случаи са с 6 по-малко. Ранените за същия период са намалели със 108 души. Още по-обнадеждаващ е фактът, че цифрите от тази статистика продължават да намаляват вече втора година. Тук спокойно можем да говорим за положителна тенденция към намаляване на катастрофите и най-вече за намаляване на смъртните случаи. За две години починалите в следствие на ПТП са намалели с 48 души.

Комисар Стоевски отдава тези обнадеждаващи резултати на общите усилия на Пътна полиция, Охранителна полиция и районните полицейски управления. Резултатите са постигнати благодарение на новите още по-засилени мерки за контрол. Ефектът от тях е, че за последните три години в София са взети над 30 000 свидетелства за правоуправление, повечето от които за превишена скорост. Намаляването на пътно транспортните произшествия до голяма степен се дължи и на отдел "видеонаблюдение". Монтирането на камери по възловите софийски кръстовища също играе важна роля за превенция на нарушенията в Столицата. Трябва да се отбележи и фактът, че в София има регистрирани 783 000 водачи на МПС, а според неофициални данни, в града се движат близо един милион автомобила.

Що се отнася до разкриваемостта на издирвани моторни превозни средства, Ваньо Стоевски също имаше с какво да се похвали. В тази връзка той разказа пред нашия екип, че от 15 ноември миналата година страната ни е свързана с шенгенската информационна система. По-интересното, което Стоевски сподели с нас, е, че  вече има 31 разкрити случая, Информацията е онлайн и излиза веднага, като в случай, че колата се издирва, същата се задържа веднага, на място. Стоевски добави още, че откакто тази система е в действие, средно на два дни се разкрива по един издирван автомобил или издирвано лице. Това според шефа на КАТ, а и според нас, са едни наистина добри резулатти.

С други думи вече се наблюдава една положителна тенденция в работата на КАТ, в частност на столичния. Комисар Стоевски е оптимист и по отношение на новите изменения в Закона за движения по пътищата, които според него още повече ще способстват за намаляване на нарушителите и от там за намаляване на катастрофите, което в крайна сметка е основната цел на КАТ. В заключение шефът на КАТ каза, че благодарение на комплексни мерки, включващи подобряване на пътната инфраструктура, пускането на нови участъци от метрото, видеонаблюдението и засиленото присъствие на служители на КАТ по улиците, този отчет за 2010 година може да се определи като положителен, въпреки че и финансовата криза у нас играе известна роля с понамалелия трафик по софийските улици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дрън - дрън

    58 6 Отговор
    Тва, че са малко едва ли се дължи на "упоритата" работа на милиционерите.Просто колите по пътищата са намалели и ще продължат да намаляват при тези цени на бензина, данъците и т.н.

    Коментиран от #20

  • 2 Сашо Миланов

    24 19 Отговор
    Мисля, че има леко раздвижване в структурата на КАТ, при това за добро. Дано тази тенденция да се запази.
  • 3 hristo_kapitalisto

    34 10 Отговор
    BENZIA E SKUP !
    ZATOVA !
  • 4 Георги

    20 3 Отговор
    Това е много хубаво, дай Боже да стигнат и жертвите до 0 на брой на година. Но нека кибиците с фуражки водени от Ваньо, отчетат и факта - че поради затруднената финансова ситуация и доста хора спряха да се движат ненужно с колите си, че трафика не е както преди да почне кризата. Факта, че цените на горивата постоянно поскъпват, дори в моменти в които цената на петрола на борсата падаше. Факта, че поради безкрайно нелогичните мерки от страна на КФН вече и доста хора спряха да си карат колите,защото не могат да си платят ГО-то, защото всички плащаме за това че няколко не си плащат?! Със сигурност не е заради месарските мерки на КАТ това намаляване!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Анонимен

    7 20 Отговор
    ТОЯ СТОЕВСКИ НЕМОГА ДА ГО ГЛЕДАМ :@:@:@
  • 6 Свилен 81

    15 1 Отговор
    Напълно съгласен съм с коментара на "дрън - дрън".
  • 7 специалиста

    34 1 Отговор
    АКО ОБЕДНЕЕ ОЩЕ НАРОДА,ОЩЕ ПО-МАЛКО ЩЕ СА КАТАСТРОФИТЕ.
  • 8 111

    19 0 Отговор
    За лятото като направят бензина 3лв литъра и нагоре, всички ще тръгнем с тротинетки и ще намалеят катастрофите осезателно
  • 9 Владимир

    43 3 Отговор
    Дължи се на поскъпнатото гориво и данъци...разбирам вашата болка.А това че увеличиха глобите за "шофьорите"заради които стават катастрофите,или че промениха някои неща в закона за движение по пътищата,или че усилиха на места патрулите.На това не се дължи според вас?Айде бегай от тука.Миналата година всяка втора новина беше "Катастрофа отне живота на ... души".
  • 10 vanko

    7 2 Отговор
    laji ,namalqvat jertvite 6toto drugite ne6ta se uveli4avat-dupki;goriva;danaci;zastrahovki i ...........a i gladni policai4eta pod pat i nad pat ;-@
  • 11 Бмв _м5

    9 3 Отговор
    Нека дасе спре {ВОЙНАТА} Пo пътищта та некада дасе предприемат строги мерки наказания глоби санкциноране некада да направим една крачка за да можем да будеме Евро пеиици да будеме Винаги Цивилизовани по Пътищта та нека Краяно Време е да буде всичко това провазгласено напилно Във сила нека нащте (*Деца*) да будат Винаги сигурни в Нас (*Chlildran*) Нека България да променим веднъж за Винаги да се састремим като за новто Време като нови Българи хаиде заедно да се Промениме като Европеиици !!!!
  • 12 цеко

    9 0 Отговор
    Ми те хората измряха по пътищата,и сега няма кои да прави катастрофи , освен патрулки !

    Коментиран от #18

  • 13 VALVEL

    28 1 Отговор
    Поздравявам колегите водачи на МПС с направената констатация.Забелязвам,че сме станали по отстъпчиви на пътъ и по задружни. Може би несгодите ни обединяват. Поздрави и безаварийно шъофиране.
  • 14 Ghost_town

    24 3 Отговор
    Ако във всяка полицейска кола се сложи камера която да записва всяко действие на полицая,и как той пише глобата на предния капак пред самата камера-е то тогава рушветите и респектиращото благосъстояние на водачите ще намалеят драстично както е в Америка !!!
  • 15 user

    6 1 Отговор
    Поредната малоумна милиционерска статистика - да намалеят жертвите само с 6 при общ брой над 80 е въпрос на късмет и стъкмистика, а не на "упорита работа на колегите" ! Каква точно е тази упорита работа бе г-н милиционер ? Може ли да обясни какво точно направиха за да ги намалеят с 6 бр. - и да каже какво ще направят за да намалеят догодина примерно с 8 ? Измислени статистики, за да изкрънкат по-голям бюджет - за да има повече за крадене. В 90% от случаите полицаите застават на места, които са с неадекватни знаци (широк и прав път с ограничение 50), а не на места, където реално има опасност от катастрофи - защото там не се изкарват лесно пари! Ако наистина ги е грижа - ще заделят пари за маркировка, знаци, запушване на дупки, интелигентно регулиране на светофарите, камери на опасните места и в полицейските коли и най-вече - съобразени с 21-ви век знаци, а не действащите отпреди 50 години изисквания за скорост, които ако бъдат стриктно спазвани ще доведат до колосални задръствания !

    Коментиран от #16

  • 16 Ghost_town

    33 2 Отговор

    До коментар #15 от "user":

    Направете бензина 5лв и въобще няма да има жертви !!!
    Катастрофите не са намалели благодарение на КАТ а заради кризата и високите цени на всичко !!!

    Те в кат гледат да им вървят рушветите и да се пенсионират рано със 15-20 пенсии накуп !!!
  • 17 Мимо

    28 0 Отговор
    Абе дайте да си говориме истината! За касапницата по пътищата не са виновни нито камерите, нито разгащените тумбаци(полицаи) застанали зад поредното малоумно ограничение - 40 или 60 км/ч на прав , здрав извънградски път за да изкарат поредните 20лева. Те нито могат да предизвикат катастрофи, нито да ги спрат! Най-честата причина за катасрофите е несъобразената скорост и изпреварвания на места където обстановката не го позволява и най-вече арогантното поведение на пътя! Вярно е , че и пътищата ни не са пътща, ама това не е извинение да летиш като малоумен със 120 в насрещното и да изпреварваш колона, при положение че нямаш и 20 метра видимост до следващия завой! Скъпата и мощна кола не е застраховка. Докато не го резбереме това всички, ще продължаваме да се трепем като пилци по пътищата и нито камери, нито евтин бензин, нито евтина ГО, нито хубавите пътища ще ни решат проблема! Ае безавариина и умната на пътя!
  • 18 male male

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "цеко":

    Ей БУДЬОООО ТИ СИ ГОЛЯМ ЕВРОПЕИЦИЙ БЕ! Я се виж какви си ги писал бе неграмотен.
  • 19 Polat_Alemdar

    3 0 Отговор
    lelee kfi evropeyci kfi 5 leva. kat gledam balgariq poslednite 100 godini nqma da se opravi a ot tam natataka ne mi se misli... darjavata po4na da se hrani s na6te pari,s naduvaneto na cenite na zastrahovkite,globite i taka natatak.!
  • 20 елица

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дрън - дрън":

    хахаха верно е