Отидете към основна версия

15 325 42

EuroNCAP обяви най-безопасните автомобили

  • euroncap

Европейската организация EuroNCAP обяви най-безопасните автомобили за 2010 година. Моделите с най-добри резултати в краш тестовете са разделени в няколко категории - премиум, компактни, субкомпактни, кросоувъри и миниванове.

От колите, позиционирани в т.нар. бизнес клас, най-много точки събира новата пета серия на BMW. От известния още като "Голфов клас", призовото място е присъдено на новото попълнение в гамата на Alfa Romeo Giulietta. Хибридът с три врати Honda CR-Z печели по точки в клас "супермини", а за най-безопасен кросоувър е обявен Kia Sportage. От минивановете печели Toyota Verso.

От авторитетната организация уточняват, че най-безопасните автомобили са избрани на база най-добри резултати от четири основни критерия: защита на водач и пасажери в купето, защита на деца седящи на задната седалка, защита на пешеходци и наличие на електронни системи за пасивна и активна безопасност в базовото оборудване на автомобила.

Специалистите от Euro NCAP съобщават още, че Suzuki Swift, Kia Venga, BMW X1, VW Sharan/Seat Alhambra и Citroen C4 също показват отлични резултати от проведените краш тестове и общата им оценка е същата като на призьорите - пет звезди, но в крайния сбор от точки отстъпват съвсем малко на победителите.

От Euro NCAP посочиха и автомобилите с най-нисък бал или с други думи тези, които защитават водач, пътници и пешеходци най-слабо. Изненадата сред тях е фургончето Citroen Nemo, което е събрало едва три звезди. Само две звезди пък съвсем основателно са присъдени на китайския всъдеход Landwind CV9.

От организацията казват, че през изминалата година са тествани 29 автомобила, като само 65% процента от тях са получили максималните пет звезди за безопасност. За сравнение през 2009-а максималните пет звезди бяха присъдени на 90% от тестваните автомобили, но след въвеждането на нова, още по-безкомпромисна методика в изследванията, сега техният брой рязко е намалял.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини