Отидете към основна версия

8 771 53

Колосален провал на Tesla в американския рейтинг за качество

  • класация-
  • рейтинг-
  • качество-
  • надеждност

Американската маркетингова агенция J.D. Power класира на последно място продукцията на Tesla в ежегодния си рейтинг за надеждността на новите автомобили. Изследването, проведено между февруари и май, поднася и и друга изненада - миналогодишният лидер Genesis отстъпва първото място на съвсем неочакван конкурент.

Класацията е съставена въз основа на резултатите от анкета сред 87 282 собственици на нови коли 90 дни след покупката. Участниците в проучването са отговаряли на 233 въпроса, разделени в 9 категории, а марките са подредени по броя докладвани дефекти на 100 коли.

Продукцията на Tesla е включена за пръв път в рейтинга на J.D. Power и веднага заема последното 32-ро място с потресаващите 250 дефекта на 100 електромобила. От агенцията уточняват, че резултатът е неофициален, тъй като калифорнийският производител е отказал разрешение на собствениците в 15 щата да участват в изследването, а регламентът на класацията изисква то да бъде проведено на цялата територия на САЩ.

Въпреки това от J.D. Power са успели да интервюират 1 250 собственици на Tesla (предимно Model 3) в 35 щата. Те се оплакват най-вече от качеството на боята, калпавата сглобка и паразитните шумове. Известна утеха за Илон Мъск вероятно носи фактът, че за проблеми с техниката и електрониката практически не се съобщава.

За първи път в 34-годишната история на рейтинга на първо място се подрежда американски производител. Със 136 дефекта на 100 коли Dodge дели лидерската позиция с Kia, а победителят през 2019 г. Genesis се срива до пета позиция със 142 повреди, изпреварен от Chevrolet и Ram (по 141).

Повечето премиум марки се класират под средната стойност от 166 оплаквания на 100 автомобила. Освен Genesis в горната част на рейтинга присъстват само Lexus (159) и Cadillac (162), а Audi и Land Rover се намират в дъното с 225 и 228 дефекта.

Ако не се брои Tesla, почти 25% от проблемите, от които се жалват собствениците на нови коли, са свързани с мултимедийните системи. Най-много оплаквания има от функциите за гласово управление, Apple CarPlay, Android Auto и Bluetooth.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини