Отидете към основна версия

23 346 89

Тест на BMW 640d Gran Coupe

  • bmw-
  • 6er-
  • gran coupe-
  • 640d

Горе-долу миналата година по това време баварците изнесоха първи официални данни и снимки на серийната версия на новия модел 6er Gran Coupe. Иначе информацията, че BMW подготвя купе с четири врати на базата на шеста серия, се въртеше в интернет пространството много преди това. През март тази година се състоя световната премиера на модела. Това се случи по време на ежетодния автомобилен салон в Женева. Сега този автомобил вече се предлага и у нас, а екипът ни направи тест драйв на една доста интересна модификазция - 640d. Ето и впечатленията ни.

 
Екстериор
Моделът на практика се явява първото купе с четири врати в историята на марката. Иначе версията Gran Coupe e третият представител на новата шеста серия след кабриолета и купето. Сравнено със стандартното купе 6er, новото Gran Coupe е по-дълго със 111 мм (5 007 мм), а междуосието се е увеличило със 113 мм (2 968 мм). Широчината не е променена. Тя е 1 890 мм, а обемът на багажното пространство е по-голям само с десет литра (460 л).
Що се отнася до разликите между серийния вариант и показания концепт в Пекин, трябва да отбележим, че те не са големи. Екстериорните промени личат най-вече в предната и задна броня и във фаровете. Въпреки че на пръв поглед Gran Coupe изглежда като стопроцентов седан, можем да щажем, че при по-детайлен оглед на задната странична част се забелязва добре, че баварците са успели да подчертаят принадлежността на автомобила към модерния клас на четиривратите купета.
 
Интериор
Именно това скосяване в задната част на тавана обаче е един от основните минуси на модела по отношение на интериор и комфорт. В сравнение с купе версията пространството за краката на пасажерите отдзад е увеличено със 113 мм и е предостатъчно, но по-ръстови пасажери определено ще усетят неудобство. Това обаче е може би единственият по-сериозен недостатък на автомобила. Иначе салонът е спортно ориентеран, като от това не старадат функционалността и комфорта му.
Още едно от достойнствата на салона е делимата сгъваема задна седалка, която позволява превозване на дълги предмети и като цяло може да увеличи товарното пространство от 460 до 1 265 литра. Отпред седалките са комфортни и големи, а уредите - типично за марката са силно информативни. Централната конзола е широка и леко завъртяна към водача, а базовото оборудване е толкова богато, че едва ли и най-претенциозните ще имат нужда от допълнителна екипировка.
 
 
Двигател
Модификацията 640d Gran Coupe е оборудвана с трилитров турбодизел с мощност 313 к.с. и максимален въртящ момент 630 Нм. Ускорението и от 0 до 100 км/ч става за 5.4 секунди, а средният разход на гориво е 5.5 литра на 100 километра пробег. Тези сухи цифри обаче се материализират веднага щом натиснете десния педал на автомобила. Ускорението е наистина добро, но най-впечатляващо е т.нар. доускорение на дизеловата шестица. Предвид ниския център на тежестта BMW 640d Gran Coupe е изключително стабилно в завои.
Що се отнася до разхода на гориво, може да се каже, че реалната консумация при тази версия е доста субективно понятие. Първия ден от теста, когато изпробвахме динамичните характеристики на колата, средният разход по борд компютър надхвърляше 14 литра на 100 километра, но след това, използвайки икономичния режим, свалихме разхода до 6.5 на 100. Като стана въпрос за икономичния режим, трябва да отбележим, че Gran Coupe разполага още с два спортни и два комфортни режима, които се превключват лесно с помоща само на един бутон.
 
Цена
Като цяло можем да кажем, че автомобилът ни впечатли с авангардна и същевременно фирмено разпознаваема визия, с динамичен и икономичен дизелов двигател и с типичната прецизна немска сглобка. Качеството на материалите е на изключително високо ниво, базовото оборудване - също. Предвид това, както и имиджът на марката, няма как да се очаква цената да е ниска. Тя обаче е напълно съизмерима с предлагания продукт. Базовият вариант на тестваната от нас дизелова версия 6er Gran Coupe струва 165 600 лв. с ДДС. Ето и началните цени на останалите модификации.

Първата обява за BMW 640d Grand Coupe в сайт номер едно за автомобили в България

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини