Отидете към основна версия

13 270 78

Вижте 10-те най-купувани коли в Европа през юни

  • нови регистрации-
  • автопазар-
  • renault clio-
  • vw golf-
  • jato dynamics

Renault Clio отново е по-предпочитан от VW Golf в Европа

За втори пореден път Renault Clio успява да задмине VW Golf по продажби на европейския пазар и то с убедителна преднина. Според JATO Dynamics, компактният френски автомобил се наслаждава на 37 119 нови регистрации, докато хечбекът от Волфсбург реализира 24 474 доставки. Причината за тази значителна разлика е недостатъчната наличност Golf VIII. Clio от пето поколение може да бъде закупен в цяла Европа, докато осмата генерация на емблематичния немски автомобил все още не е представен на всички пазари.

В топ 4 на десетте най-купувани коли в Европа се нареждат още два модела на френския концерн. Става дума за Renault Captur и Dacia Sandero, които се класират на съответно трето и четвърто място, като първият е и най-продаваното SUV в Европа през юни. На пета позиция се нарежда Toyota Yaris с 19 532 нови регистрации.

JATO Dynamics показва и топ 10 на най-продаваните електрифицирани коли и електромобили, които бяха единствените печеливши на фона на коронавирусната пандемия.

Абсолютно очаквано в сегмента на меките хибриди челните позиции се заемат от модели на Toyota. На върха на класацията е малкият японски кросоувър C-HR със 7 791 нови регистрации през юни. Следващите позиции се заемат от Corolla, Yaris и RAV4. С не особено голяма разлика обаче на пета позиция е Ford Puma със 7 403 продажби.

На европейския пазар за плъгин хибриди доминира Volvo, заемайки три от челните пет места. Въпреки това, лидер по продажби е Ford Kuga с 3 757 единици. Немските автоконцерни също успяват да се представят добре в този сегмент, като Audi A3, Mercedes A-Klasse, VW Passat, Audi Q5 и BMW 3er допълват класацията.

При електромобилите отново лидер е Renault със своя въглеродно неутрален Zoe. Малката електрическа кола реализира 10 225 продажби през юни, което ѝ позволява да задмине Tesla Model 3, която има 7 066 нови регистрации. Челната тройка допълва електрическият Golf с 3 022 доставени бройки. 

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини