Отидете към основна версия

11 119 10

В Русия продават рядък армейски всъдеход, който не се произвежда серийно

  • scorpion 2m-
  • всъдеход

Scorpion-2M може да бъде закупен на цената на УАЗ Patriot

Обява за продажба на много рядък високопроходим автомобил, носещ названието Scorpion-2M, привлече вниманието ни. Всъдеходът е разработен за руската армия, но така и не става сериен. За военното превозно средство с пробег от 45 хиляди километра продавачът иска 970 хиляди рубли (€10 700) - за тази цена в Русия можете да си купите УАЗ Патриот.

Екземплярът за продажба е небронирана версия, която се отличава с лек платнен таван, опънат върху метална клетка. Всъдеходът се задвижва от 2.2-литров дизелов двигател с мощност 114 конски сили от УАЗ Hunter 315148 и с ръчна трансмисия, също от Hunter. Допълнителното оборудване включва стандартна лебедка, вградена в предната броня.

Според автора на обявата, на капака на Scorpion има две специални заключващи се „обувки“, които могат да бъдат свалени лесно и при нужда да се поставят под колелата. Твърди се, че това решение е предложено от служители на военното разузнаване, които са тествали автомобила в условия, близки до бойните.

Разработката на Scorpion-2M е извършена от руската корпорация "Защита". Първите екземпляри са построени на платформата UAZ, но по-късно компанията създава собствена платформа с напълно независимо окачване, без да може да използва компонентите на УАЗ.

В допълнение, към гореспоменатата версия са сглобени и бронирани джипове и щурмови версии с възможност за инсталиране на леки оръжия. До масово производство обаче така и не се стига - проектът е съкратен, тъй като потенциалните клиенти губят интерес към него.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини