Отидете към основна версия

5 497 17

Кой и как продава най-много коли у нас

  • нови автомобили-
  • продажби-
  • българия

Последната статистика за продажбите на нови автомобили в България засяга периода от началото на годината до месец октомври

От справката е видно, че има няколко марки, които определено продават в пъти повече автомобили от останалите. Първата позиция с 2965 продадени автомобила за първите десет месеца от годината се държи от Volkswagen.

В престижния "клуб 2000" влизат още марките Dacia, Skoda, Renault, Nissan и Toyota. Те са успели да продадат съответно 2816, 2762, 2529, 2156 и 2150 нови коли от началото на годината. Всички останали марки са реализирали по-малки продажби.

Въпреки че все още не са стигнали бройката 2000, с добри продажби могат да се похвалят и Peugeot (1619 бр.), корейската марка Kia (1096 бр.), както и Ford и Citroen, които са съответно с 930 и 779 продажби от началото на годината.

От т.нар. премиум бранд, най-много нови коли у нас са продали BMW (772 бр.). Тук обаче трябва да направим и две важни уточнения. Що се отнася до премиум сегмента, то Mercedes не предоставя данни за продажбите си у нас, а и не всички продадени автомобили се намират на територията на България.

Става дума за добре познатата практика на реекспорт, което най-просто казано означава нови автомобили, продадени в България, само за да бъдат незабавно изнесени зад граница. Статистиката на ААП включва и този вид сделки, но въпреки това (с малки изключения) е показателна за това кой как продава масовите коли у нас.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини