Отидете към основна версия

18 239 33

Consumer Reports: Най-добрите употребявани автомобили през последните 10 години

  • автомобилът на старо-
  • употребявани автомобили-
  • надеждност

Същите автомобили, които са официално представени в България, в по-голямата си част са технически различни от американските. Въпреки това, като информация за размисъл, тези данни могат да бъдат полезни, особено след като у нас подобно проучване няма да бъде направено скоро

Много хора смятат закупуването на добра употребявана кола на възраст до три години за почти най-добрата покупка, защото през това време автомобилите стават много по-евтини, а по отношение на технологията и безопасността „тригодишните“ не отстъпват много на новите.

С развитието на кризисните тенденции в нашето общество и предвид финансовото състояние на средностатистическия българин, употребяваните автомобили продължават да стават все по-актуални. Авторитетното американско издание Consumer Reports също счита закупуването на добър употребяван автомобил под три години за най-доброто вложение в кола за лична употреба, тъй като основното намаляване на цената вече е преминало, а по отношение на технологията и безопасността „тригодишният автомобил“ не отстъпва много на напълно новите модели.

В новото проучване за употребяваните автомобили специалистите от изданието са събрали данни за над 1.4 милиона превозни средства, . Собствениците на тези автомобили са помолени да докладват за проблеми с колата си през последната година в 17 основни части на превозното средство, от трансмисията до повреди по каросерията.

Разбира се, състоянието на даден автомобил силно зависи от това как го е поддържал собственикът му. Някои модели обаче се чувстват малко по-добре от други. Например такива, според проучването, са повечето модели на Toyota и Honda. Като цяло употребяваните японски модели изглеждат по-добре от представителите на други страни. Европейските модели също показват много добри резултати, но с постепенното стареене те имат все повече проблеми. Любопитно е и, че най-старите автомобили не винаги имат най-сериозните проблеми.

Хибридът Saturn Vue Green Line от 2007 г. е най-лошият автомобил в проучването по отношение на електротехниката, но той не се предлага у нас. Около една четвърт от собствениците съобщават за проблеми с тази система, особено с батерията. За сравнение, други хибриди, като Toyota Prius, Toyota Highlander, Honda Civic и Ford Escape, са без никакви големи недостатъци. Друг пример показва, че миниванът на на Chrysler от 2001 г. има огромен брой проблеми във всички системи, например в каросерията - плъзгащи се врати, брави на вратите, задна врата.

Най-популярните проблеми сред всички автомобили са неизправни индикатори на контролния панел, непредизвикано счупване на ветроупорното стъкло и различни шумове в купето. Най-честите проблеми за „тригодишните коли“ са шумът, повредата на каросерията и захранващия блок. Средно има 43 повреди на 100 автомобила при возила на тази възраст. Най-добрият показател е за Lexus SC, Toyota Highlander и Toyota Prius.

За автомобили на възраст до пет години най-проблемният компонент са спирачките. Средният резултат за тази възраст вече е 62 повреди на 100 автомобила. Най-добрият модел тук е Toyota Echo. И накрая, най-старите автомобили - произведени през 1999 година. Те имат средно 124 повреди на 100 автомобила. Освен това най-добрите представители на тази възраст са четирицилиндрови пикапи.

Toyota Tacoma и Lexus LS имат по 49 повреди на 100 автомобила средно, докато най-ненадеждният модел за 2008 моделна година, Chrysler Sebring Convertible, има 59 повреди на сто. Въз основа на резултатите от изследването създателите му са избрали най-добрите автомобили според тях, които биха препоръчали за закупуване. Сред най-добрите тази година са:

Компактни автомобили:
Honda Civic,
Toyota Echo,
Scion xB,
Toyota Corolla,
Toyota Matrix,
Pontiac Vibe,
Mazda3,
Mazda Protege,
Subaru Impreza;

"Семейни" автомобили:
Honda Accord,
Toyota Prius,
Ford Fusion,
Меркурий Милано,
Toyota Camry (без 2008 V6),
Subaru Outback (6-цилиндров),
Nissan Altima;

Миниванове:
Toyota Sienna,
Honda Odyssey;

SUV:
Toyota RAV4,
Honda CR-V,
Subaru Forester,
Mitsubishi Outlander;

Пълноразмерно SUV:
Honda Pilot,
Toyota Highlander,
Lexus RX,
Toyota Land Cruiser,
Toyota 4Runner,
Infiniti FX35,
Acura MDX,
Infiniti QX4,
Lexus GX,
Hyundai Santa Fe,
Subaru Tribeca,
Nissan Xterra,
Toyota Sequoia.

Трябва да отбележим, че резултатите от такива оценки не трябва да се възприемат като крайна инстанция. Първо, половината от споменатите по-горе превозни средства не се вкарват у нас. Същите автомобили, които са официално представени в България, в по-голямата си част са технически различни от американските. Въпреки това, като информация за размисъл, тези данни могат да бъдат много полезни, особено след като в България подобно проучване няма да бъде направено скоро. А ако търсите употребяван автомобил, то можете да го намерите в най-големия автомобилен сайт в България - mobile.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини