Last news in Fakti

22 Юли, 2021 15:21 43 246 72

На българския пазар могат да се появят "удавени" коли от Германия: Как да разпознаем такива автомобили

  • наводнения-
  • употребявани автомобили-
  • удавени коли
На българския пазар могат да се появят "удавени" коли от Германия: Как да разпознаем такива автомобили - 1

Поради силните дъждове и наводнения в Европа много автомобили останаха под водата и скоро те могат да бъдат на българския пазар за употребявани автомобили. За да не попаднете на такъв екземпляр ще ви дадем няколко съвета, как да разпознаете "удавен" автомобил.

Когато инспектирате превозното средство, трябва да обърнете внимание на редица места и тяхното състояние, което ще помогне да се определи дали превозното средство е било наводнено:

1. Оглед на салона

В салона обръщаме внимание дали има т.нар. водни линии по корите на вратите, тоест мястото докъдето е била водата, оглеждаме и телената рамка под седалките, ако има ръжда по нея, бягайте от такава кола.
Ако включите парното и в салона няма хора, а прозорците започват да се замъгляват - това може да означава, че в автомобила има много влага. Погледнете под подовата настилка. Там не трябва да има влага или корозия

2. Шумоизолацията

Ако колата е сравнително нова но чувате шум в салона при шофиране, то това може да означава, че филцът, положен по дъното на каросерията, е паднал или е загубил своята еднородност. Миризмата на влага от шумоизолацията също може да издаде "удавена" кола.

3. Състояние на окабеляването

Необходимо е внимателно да се провери работата на всички устройства на електрическата система без изключение. Ако отоплението на задното стъкло не действа, централното заключване не работи добре и има други недостатъци в електрическата мрежа, тогава трябва да разгледате автомобила по-обстойно.

4. Поглеждаме под капака

На първо място, проверете дали вентилаторът за охлаждане на двигателя работи, ако не работи, тогава проверете датчика. Ако той е в изправност то имайте едно на ум, че борд компютърът, който е отговорен за включването на вентилатора, също може да се повредил от навлязла вода в него. Освен това, слушайте колко стабилен е двигателят и дали не "тресе“.

5. Светлини

„Изпотяване“ на стъклата на фарове и задни светлини е знак за „удавник“ и ако се вгледате внимателно, можете да откриете следи от мръсно изсъхнали водни линии върху стъклото на фаровете в такава кола.

Това са само част от нещата, които трябва да погледнете, ако имате съмнения, че автомобилът е преживял сериозните наводнения в Европа. Не всички от съветите са общовалидни, но не е зле да ги знаете. Ако пък имате още такива, не се колебайте да ги споделите в коментарите под статията.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    145 6 Отговор
    Просто идете до Враца, после до Дупница...

    Коментиран от #41

  • 2 Бангеев

    100 4 Отговор
    Със сигурност ще се появят и съветите не са лишени от логика. Наличие на тиня и кал по окачването също е признак, но огледът не трябва да е повърхностен.

    Коментиран от #16

  • 3 ПКП Я

    56 86 Отговор
    Ще, ще предимно управлявани от баби и дядовци!Пълен бойкот на автомобили втора ръка и забраната им!
  • 4 гадно

    178 11 Отговор
    Ако ги подготвят както трябва за продажба нищо няма да се забележи особенно от непрофесионалист.
  • 5 Емил

    73 5 Отговор
    Удавен автомобил се познава по това, че трудно диша!

    Коментиран от #34, #37

  • 6 НАТО ВЕЦ

    39 2 Отговор
    Ми по шнорхелите. То да е сефте ....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За овце

    80 4 Отговор
    Изкарайте я на припек със затворени стъкла.
  • 9 Андре

    91 17 Отговор
    Харесва ми когато пешеходци дават съвети за автомобили!!!
  • 10 човек от народа

    53 23 Отговор
    това ми звучи като пълна глупост ! ще бъдат обявени за "тоталщета" и платени от застрахователя. а, това значи - без документи и директно в моргата !

    Коментиран от #11

  • 11 За овце

    85 9 Отговор

    До коментар #10 от "човек от народа":

    Тук, като ти я шътнат на фактура, ще разбереш че е от моргата "найсен".

    Коментиран от #51

  • 12 Pam

    52 5 Отговор
    То май и сега всички са удавени!

    Коментиран от #46

  • 13 нормално

    46 2 Отговор
    Всичко има в кошчето на ЕС
  • 14 Кандидат Милионер

    79 7 Отговор
    Моя автомобил се " удави" в София в подлез.Напълни се с вода точно на два сантиметра от борд компютъра под таблото до педалите .В резултат изхвърлих изолацията по пода под стелките и я смених с нова и две седмици стоя на слънце с отворени врати - естествени датчика на радиатора изгоря ,смених го и това беше...Ако борд компютъра остане сух не е толкова фатално...Заслужава си такава кола ако е под половината от цената си и с малко козметика ще си имате нова кола!!!

    Коментиран от #18

  • 15 хахаха

    60 5 Отговор
    Пълни глупости, всичко се замаскира. Евентуално може да се източи маслото не деференцяла, ако не са се сетили да го сменят, ще има вода и от вътрешната страна на корите по вратите ще има следи, всичко видимо се оправя иначе.

    Коментиран от #36

  • 16 хахаха ха ха

    35 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бангеев":

    Да те няма да я измият преди да ти я продадът.Но си заслужаваш да си вземеш една с тиня.
  • 17 Alex

    52 3 Отговор
    Ако взимате от Ивас сигурно ще откриететинята под мокета, защото там ги продават както са ги взели. Ама другите махат мокети и заличват колкото се може повече. Трябва да влезете с камера, през отдушника на скоростната кутия и да видите, че цементацията е с ръждиви петна от влагата, или да погледнете разпределителния вал за наличие на петънца от ръжда по циментацията. Дълго престоялата в тиня кола добива специфична миризма, която за да изчезне, трябва да се сменят седалките, мокета и тапицерията на врати и на тавана, освен ако не е с пласмаса по вратите като Дачиите
  • 18 За овце

    39 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кандидат Милионер":

    Като ги гледаш на снимката, дали има нещо сухо по тях. Да оставим на страна, че доста кочини пороя ги влачеше.

    Коментиран от #23

  • 19 Behemoth

    80 4 Отговор
    Удавен или с деменция ква е разликата ...важното е Ганьо да отвори прозореца и да си сложи небрежно лявата (в повечето случаи) ръка и да гледа като постигнал всичко човек...

    Коментиран от #27, #38, #60

  • 20 Гост

    48 0 Отговор
    Как така може да се появят ? То е силно препоръчително , че даже и задължително да се появят .

    Коментиран от #49

  • 21 гоУфо си е гоУф

    8 3 Отговор
    ЖеУезен е и удавен и задавен Уети
  • 22 Комунист

    25 3 Отговор
    И удавени са по-добри от таралясниците, които се карат в България. Освен това тези коли, които са влачени от водата са тотал щата, шрот. Никой няма да възстановява тенекиите. Тук това е по-скъпо от колкото да си купиш нова.
  • 23 Кандидат Милионер

    29 3 Отговор

    До коментар #18 от "За овце":

    Стават за части втора употреба перфектно...Наскоро изтараших една с изгорял компютър - турбо,стъкла квото се сетиш че ти трябва....Ми обърнали клемите на акумулатора и компа гръмнал...Та кво й е ...Правят дъмпинг в цените на Нови автомобили,а вдигат цените на резервни части да компенсират....Що да не си заведеш децата на ресторант,а ще ги даваш на тях???

    Коментиран от #24, #72

  • 24 За овце

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кандидат Милионер":

    За това стават. Поне механиката.
  • 25 Бе, ....

    32 0 Отговор
    Ами, 2005, доста хора си накупиха давени и недоудавени коли. Тях, питайте.
  • 26 Едмонд Дантес

    49 1 Отговор
    Колко автомобила има в България , които са с реален пробег и не са катастрофирали. Поправка , боя , превъртени километражи . С тия заплати толкова .
  • 27 Ганьо

    43 3 Отговор

    До коментар #19 от "Behemoth":

    Пробвах го това с ръката - не става. На тия, новите, най-много да си покажеш ухото (и то ако си по висок :-) . Не че, не върши работа /пак гледаш като успял човек/, ама ти се изкривява врата. С тия малките прозорчета си като в БТР.
  • 28 Горубляне

    39 3 Отговор
    Тя не е мокрена баткоо, тя е прана.

    Коментиран от #42

  • 29 Павел пенев

    23 0 Отговор
    Това е 100% сигурно,но те ще бъдат напудрени и нов внос.
  • 30 МЛАДОЖЕНЕЦА

    12 15 Отговор
    Благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация господин Славчев ас смятам че всичко по темата е строго ИНДИВИДУАЛНО според кората. Моята кола не и работят много неща имам ръжда под седалките но не е наводнянвана.
  • 31 незнайко

    18 9 Отговор
    Добрите ДЖАМБАЗИ измиват цялата кола с чиста вода като откачат всички контролери за да не ги мокрят . След това изушават колата и поставят контролерите . Който не работи го сменят с друг . Електрониката не се плаши толкова от вода КОГАТО НЕ Е ПОД ЕЛЕКТРИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ !!!

    Коментиран от #32

  • 32 незнайко

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    Пояснение как мият двигателите !!!
  • 33 Горубленския

    23 0 Отговор
    Не само удавени но и размазани от градушка!Швейцария,Германия,Австрия Белгия ,Холандия и др!Честито на печелившите!
  • 34 Дедовия

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Ти неможеш да познаеш мъжко куче под опашката та удавен автомобил!
  • 35 БРАВО

    42 1 Отговор
    Кой или коя автокъща ще пусне непочистен автомобил, нали пада цената,... чистят лъскат, перат,.. слагат и един бастун, уж бабата го забравила и тогава на пазара...
  • 36 Иво

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "хахаха":

    какво масло на деференциала,ти в час ли си изобщо

    Коментиран от #67

  • 37 Докторът на плувците

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    И вероятно е болен от " корона"???
  • 38 Класика

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "Behemoth":

    И да дъни "Доко доко" под усмивка от златни зъби - ех, Балкани!
  • 39 оня с коня

    20 1 Отговор
    Определението "Удавен автомобил" е много общо казано.Едно е Той да се "удави" на Асфалтирана градска улица и водата да го напълни до Арматурното табло примерно,съвсем друго е стихията да го преобърне и да го НАТЪПЧЕ С КАЛ през счупените прозорци.При всички случаи обаче масрафа е Голям и никакво "пране" на Интериора не оправя Работата защото ТИНЯ не се пере - всичко се сменя с НОВО.ГАРАНТИРАНИ СА поражения на Динамо,Стартер,Ел. инсталация,а ако има проникнала вода в Двигатела през Възд Филтър,маслото се източва,следва Промивка и наливане на ново масло.Всъщност единственото хубаво нещо в цялата работа е,че Застрахователят плаща като Поп "Природно бедствие"!

    Коментиран от #52, #65

  • 40 До всички

    9 3 Отговор
    АМАН ОТ ПРОСТОТИИ !
  • 41 Дядо курти от село ПипЕрКоВо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Забрави да споменеш Монтана..Там е,всичко ръждиво от Австрия и Германия..

    Коментиран от #64

  • 42 За овце

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Горубляне":

    Да, ама с центрофуга🤣🤣🤣
  • 43 Доктора

    23 4 Отговор
    Ако се събере мозъка на всички писали коментари за тази изключително "компетентно" и "професионално" написана "статия",
    почти ще стигне да се напълни главата на една кокошка.
  • 44 За овце

    11 0 Отговор
    Но от твоята със сигурност ще прелее ....
  • 45 Алексей

    11 2 Отговор
    Застрахователите няма да плащат. Това е форсмажор. А и в Германия Каско имат много малко нови и скъпи автомобили. Тези автомобили, в повечето случаи ще бъдат тотална щета и регистрацията им е отнета. В ЕС не могат да се регистрират. Стават само за разчистване и продажба за части. Хората

    Коментиран от #48

  • 46 Баце

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Pam":

    Близо си. Не удавени, но издъхнали, все тая.
  • 47 Гената

    8 2 Отговор
    Пичове, споко ! И немците, е белгийците, и ингилизите са много добре организирани държави, вижда се по документалните филми по Нещънъл Джеографик. Там една кола изпадне ли от употреба тутакси се разпарчетосва на съставните си части, които започват да живеят втори живот. Това е държавна политика за екология, за икономии, за удобства на автомобилистите.
  • 48 Един друг

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Алексей":

    Чак пък форс мажор не е това наводнение. Force majeure принципно се обявява от правителството и за такова минава война, бунт, определени извънредни положения и т.н. Във Франция в това число спадат и ураганите, щото в Европа уж такива неща бяха редки. Тук обаче става дума за наводнение от дъжд. То, ако за такива неща не важаха имуществените застраховки срещу природно бедствие, за кое ще важат? По тази логика, градушката също е форс мажор, както и горските пожари. Който има имуществна застраховка, ще му платят. И после ще вдигнат премиите за всички. Както примерно премиите за пожар в Калифорния след последните години.

    Коментиран от #59

  • 49 Ногу си прав пич,

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    даже вече някои са тук!!!
  • 50 Пр0ста

    6 1 Отговор
    А ако има вода в багажника удавен ли е или просто са ходили до чУшмитИ в Горна Баня?
  • 51 незнайко

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "За овце":

    На фактура добре, но без талони как ще стане ?
  • 52 qwerty

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    за нашите географски ширини ли го пишеш или за западна европа? че тук по каско ще те мотат поне година ако се е удавила колата
  • 53 Махалата

    4 1 Отговор
    Ще се възползва от тях и ще ги напрай, джам прая, глидало лъскам...!
  • 54 ъаааааа

    13 1 Отговор
    просто не си купувайте коли от търговци а от частни лица, и да е карана от последният собственик няколко години, поне нещо е правено по колата за да се съживи, на вас ще остане довършването.. когато се купува стара кола става въпрос. от автокъща сто процента е дърво. частника продава на загуба, а автокъщата на печалба.
  • 55 ттт

    3 0 Отговор
    Ако имате точка 3, не разглеждайте автомобила по-обстойно, както съветва статията, а веднага отидете при друг търговец. То това важи и за други точки, но имате ли 3, да знаете, че колата може да скапва чисто нов акумулатор за седмица и никой да не може да открие проблема. Съответно ще бъде голям риск да използвате колата за разстояние по-дълго от 4 - 5 километра. (От такова разстояние сравнително лесно ще се върнете пеша).
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мъдурко

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Един друг":

    Глупости на търкалета! Във определението за Форс Мажор има и: "...и действия на непреодолима природна сила"! Вземи се образовай малко, особено ако имаш и бизнес - с тези си познания си все изгорял!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вуте

    5 0 Отговор
    Ако има ръжда не му се притеснявайте .... те някои си ръждясват и без давене
  • 62 Да дааа

    4 1 Отговор
    Един съвет когато купувате автомобил втора ръка доверете се на познат автомонтьор.
  • 63 Авто Мото

    5 0 Отговор
    Как се възтановява сравнително нова кола ,с безброй компютри и електронни джаджи ,букси и датчици .Ами ако е пила и вода което е много вероятно какво правим сменяме и двигателя ли .Простотиите на някой решил да напише нещо .По лесния вариянт на части
  • 64 дърт шофьор

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дядо курти от село ПипЕрКоВо":

    И с. Труд е пропуснато :-)
  • 65 тоя с камилата

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    То по добре "удавено" отколкото като твоето беенве "удушено"
  • 66 Киро кебапчето

    4 2 Отговор
    Купувам давено беемве след 2015-та година за 1000 лева.Плащам в брой!

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хитър Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Киро кебапчето":

    До Киро Откачалката :
    А бе, змияр то кой ще ти даде на тебе BMW след 2015 година
    /за 1000 лева/, след като само фарът и струва повече . . .
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Нане

    6 1 Отговор
    качват ги на автовоза след обилно поливане с маркуча и водоструйка, пускат албанския климатроник (разбирай отварят прозорците) и газ насам. По пътя свалят всичко читаво продават и слагат боклуци и си чукаш главата после. От авто къща се парих и не препоръчвам ма кефа цена няма. Само на ход с авто каско.
  • 71 ЖАМБАЗА

    0 0 Отговор
    що може .те вече са тук.
  • 72 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кандидат Милионер":

    Как обръщаш клеймите на акумолатор ....адски талант си е това