Отидете към основна версия

14 133 34

Имаме нов лидер по продажба на автомобили

  • toyota-
  • volkswagen-
  • продажби-
  • нови автомобили

Toyota изпревари Volkswagen в глобалните продажби на автомобили

Toyota (и нейните дъщерни марки) продаде близо 9.53 милиона нови автомобила през 2020 г., което е с 11.3% по-малко в сравнение с предходната 2019 година. С този резултат Toyota изпревари Volkswagen и оглави класацията на най-големите автомобилни компании в света, съобщава Bloomberg.

Втората позиция през изминалата 2020 година е за VW. През миналата година Volkswagen е продал 9.305 милиона автомобила, което е с 15.2% по-малко от 2019 година. Bloomberg отбелязва още, че пандемията от коронавирус е повлияла сериозно на продажбите на германската марка, особено на европейския пазар.

В същото време Япония и азиатският регион като цяло бяха по-малко засегнати от пандемията, отколкото Европа и САЩ. Според анализаторите именно този фактор е помогнал на Toyota да напредне в продажбите и да изпревари германския концерн Volkswagen.

От годишния доклад, публикуван от Toyota, можем да видим, че продажбите на автомобили в световен мащаб са спаднали за първи път от 9 години, а автомобилите от всички марки на концерна (включително Daihatsu и Hino) - за първи път от 5 години. Обемът на продажбите на автомобили извън Япония е намалял особено силно - с 12,3 процента, до 7,37 милиона бройки.

По-специално, на пазарите в Латинска Америка продажбите на Toyota намаляват с 31,2%, а в Индонезия - с 44,7%. За Volkswagen това е първа загуба на лидерството от 2016 година. През последните години VW винаги е оглавявал класацията на най-големите автомобилни концерни по отношение на продажбите на нови автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини