Отидете към основна версия

26 430 81

Най-бързите коли на 60-те и 70-те

  • muscle cars

Повечето автомобилни новини са свързани с новите разработки на компаниите. Непрекъснато говорим за Veyron, Nissan GT-R и т.н. Голямо внимание се отделя и на концептуалните разработки, но според мнозина истинските коли си остават тези от 60-те и 70-те години на миналия век и по-конкретно американските Muscle cars. Именно за феновете на тези култови превозни средства е настоящия материал. Подбрали сме десет от най-успешните и най-бързи коли, произведени през 60-те и 70-те години на ХХ век и оставили трайна следа в историята на автомобилостроенето.

 

10. Chevrolet Corvette L88, производнсво от 1967 до 1969 година се е счита за един от най-добрите спортни автомобили на всички времена. Максималната му скорост е 170 мили в час, а мощността му е 550 к.с. Оборудването на автомобила също е било доста впечатляващо за онова време. Най-интересните екстри са климатик, пълен ел.пакет, мощна аудио система и още доста други.

 

9. Shelby Cobra 427 S/C. Този Muscle car се е появил на бял свят през 1966 година, а днес е абсолютна легенда сред колекционерите. През 2007 година Shelby’s Super Snake беше продадена за колосалната сума от $5.5 млн. Мощността на автомобила е 480 к.с., но той впечатлява най-вече с неповторимия си външен вид.

 

8. През 1969 година от конвейерите на Chevrolet слиза умопомрачаващото Z28 Camaro. Днес от тази модификация са останали нищожно малко бройки, но автомобилът ще се запомни с ускорението си на четвърт миля. Преминаването през драг трасето отнема на Z28 Camaro 14.8 секунди - постижение, което е било просто невероятно за времето си.

 

7. Plymouth Hemi-Cuda е произведен през 1970 година. Бруталната му външност е оценена като дизайнерски шедьовър. Под капака се крият 426 кончета, благодарение на които ускорението от 0 до 100 км/ч. става за 5.6 секунди. За сравнение ще кажем, че постижението на Hemi-Cuda е равно на това на Porsche Cayenne Turbo от предищната генерация.

 

6. Ford е компанията дала на света един от най-уникалните Muscle cars. Годината е 1969-а и от заводите на Ford излиза легендата Mustang Boss 429. Самата приставка към модела "Boss" намеква за възможностите на автомобила. Под капака му е монтиран двигател от NASCAR автомобил, който притежава мощност от 375 к.с.

 

5. 454 Chevelle SS е един от по-неизвестните суперкари на миналия век, но достойнствата му съвсем не са за подценяване. Производството му стартира през 1970 година, а "сърцето" му е култовия LS6 мотор с мощност 454 к.с. способен да събуди и мъртвите. Мнозина определят формите му като уродливи, но именно тези дизайнерски решения го превръщат в една от иконите на американските Muscle cars.

 

4. Още една разновидност на Camaro се появява на бял свят през 1969 година. Индексът и е ZL1 и този суперкар се явява един от най-достъпните за онова време. Точно поради тази причина днес са останали малко запазени екземпляри, защото повечето са били разбити в различни състезания и гонки. Мощността от точно 500 к.с. е била способна да ускори ZL1 от 0 до 100 за 5.3 секунди.

 

3. Един от първите най-бързи коли на задокеанското автомобилостроене се появява на бял свят през 1965 година. Името му е Pontiac GTO. Днес автомобилът е икона в класа Muscle cars. Ускорението му от 0 до 100 км/ч отнема 6.1 секунди, което си е било сериозно постижение за началото на 60-те години на миналия век.

 

2. 427 COPO Chevelle е показан за първи път през 1969 година. Заради големия интерес сред драг-рейсърите към марката Chevelle, компанията пуска множество специални версии, най-интересната от които е 427 COPO. Двигателят на автомобила е седемлитров L72, а мощността му е 425 к.с. От модификацията са направени само 300 екземпляра, които са разпродадени в рамките на един месец.

 

1. Buick GSX Stage 1 е демонстриран през 1970 година. Интересното е, че стандартната версия GS 455 не се отличава с необоздан нрав, но вариантът Stage 1 още тогава е смятан за опасен за неопитни водачи. Под капака е монтиран V-образен осемцилиндров двигател с мощност 455 к.с. и максимален въртящ момент 690 Нм! Моделът се произвежда само в два цвята - Apollo White или Saturn Yellow. Този автомобил е класиран на първо място, защото съпоставен с тиража на производство, с него са станали най-много катастрофи заради висока скорост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Най-безопасният muscle car

    Известно е, че в световен мащаб има две агенции, оценяващи безопасността на автомобилите, с които се съобразяват и производители, и клиенти. Става ...
    16.11.2011
    6 802
    2