Отидете към основна версия

8 363 19

Няколко съвета как да увеличим ликвидността на употребяван автомобил

  • съвети-
  • автомобилът на старо-
  • ликвидност

Независимо от това какъв и на каква възраст е вашият автомобил, рано или късно се стига до неговата препродажба

Сега ще ви разкажем за няколко основни неща, които е добре да се спазват докато експлоатирате колата си, за да може впоследствие да я продадете за повече пари.

Документи

както е добре известно без лични документи сте за никъде, а подобно е положението и с вашата кола. Ако купувачът няма доказателство за ремонтните дейности, които сте правил по автомобила си, той няма да иска да плати много. За това е добре да запазите всички документи, свързани с колата, в една папка. Това могат да бъдат диагностични и сервизни протоколи за поддръжка, фактури за сервиз и ремонт, касови бележки за покупка на резервни части и много други. Препоръчително е да подредите всичко в хронологичен ред. Също така, сервизната книжка трябва да бъде подпечатана от добър сервиз.

Пастиране и полиране

Редовното пастиране и полиране на автомобила улеснява поддържането му по отношение на чистотата, тъй като мръсотията не залепва лесно. През пролетта или есента не може да се избегне замърсяване, специалните пасти улесняват отмиването. Освен това така се запазва блясъкът на лаковото покритие, а чистата и лъскава кола винаги се продава по-лесно и за повече пари.

Поддържайте салона чист

Редовно почиствайте тапицерията на автомобила си, както и пластмасовите части в салона. Налични са също така и специални препарати с импрегнация, които ако се нанасят редовно петната няма да бъдат толкова много. Наложително е интериорът да бъде почистван редовно и с прахосмукачка, тъй като мръсотията и дребните песъчинки ще износят по-бързо подовото покритие и ще надраскат пластмасовите детайли.

Третирайте своевременно микропукнатините

От 80-те и 90-те години насам почти всички превозни средства се произвеждат от поцинкована ламарина. Новите автомобили са много по-малко податливи на корозия. Но проблемът с малките камъчета, които повреждат покритието на колата си остава. Чакъл и ситни камъчета могат да повредят боя чак до основата ѝ. Водата и замръзването пък ще разядат тези "язвички" допълнително и така създадената открита площ ще корозира. За да не се стига до там се използват специални коректори, а ако все пак има по-големи микропукнатини по боята и покритието, то не насочвайте силна струя вода към мястото, особено през зимата. Ръждясала кола трудно се продава. В случай на сериозни повреди на лаковото покритие, по-добре е да се свържете със специалист, който ще премахне ръждата и ще полира повредените места.

Паркирайте внимателно

Всички знаем, че особено в градски условия е трудно да се избегнат повреди при паркиране. Заради тях обаче цената на колата пада драстично. Прецизното паркиране ще помогне, тоест при запазване на свободно пространство наоколо, доколкото е възможно, разбира се.

Не отлагайте ремонтите

Дори незначителни повреди могат да унищожат автомобила с течение на времето. Експертите съветват, ако откриете и най-малки неизправности, особено по окачването и двигателя, свържете се със сервиз възможно най-скоро.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини