Отидете към основна версия

15 542 26

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил

  • автомобилът на старо-
  • измами

Проучване сред над 1 млн. автомобила, направено от carVertical

Снимки: Shutterstock

Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат лесно да установят повечето известни измами с употребяваните возила. Една част от колите "втора ръка" могат да изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ това може да се окаже, че не е съвсем така. Нерядко това води до неочаквани и дори непоносими сметки за ремонти, както сега, така и в бъдеще.

Сега ви представяме едно интересно проучване, направено от carVertical - платформа за проверка историята на автомобилите. Специалистите анализират докладите за историите на автомобили през периода от април 2020 до април 2021. За това време са изследвани повече от 1 милион автомобила.

Проучването е проведено, като са използвани данни от Хърватия, Чехия, България, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Белгия, Беларус, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Словакия, Словения и Швеция. На база проучването carVertical ни показва кои са най-честите измами, за които трябва да внимаваме при покупката на кола втора употреба:

1. Колата е повредена


С нарастване гъстотата на населението в градовете, възможността водачите да станат участници в пътен инцидент става все по-голяма. Проучването разкрива, че близо една-трета (31%) от всички проверени автомобили чрез платформата са претърпели щети.

Когато избирате превозно средство е препоръчително да проверите дали всички луфтове между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои продавачи опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.

2. Превъртян километраж


Според проучването всяка шеста кола (16,7%) е с превъртян километраж. Измамите с пробега са изключително често срещани сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.

Превъртането на километража е евтина процедура, която пък от своя страна може да увеличи стойността на един екземпляр с 25% или повече, особено при по-популярните превозни средства.

Колите, чиито километраж е бил превъртян могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено, дори самата амортизация на даден автомобил говори сама по себе си. Ако седалките, волана или скоростния лост са износени, но стойността на километража e ниска, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросния екземпляр и да потърси друг.

3. Автомобилът е краден


Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколко стотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

4. Колата е била такси или е отдавана под наем


Някои водачи не са на ясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са отдавани под наем. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градски пътища. Такситата и колите под наем често се износват повече, а също така в повечето случаи са и по-зле поддържани.

През предходната година са идентифицирани около 2 000 автомобила, които са били таксита или са отдавани под наем. Понякога могат да се познаят и по други белези, например боята, но изпечените измамници могат дори да пребоядисат дадения екземпляр. Докладите за история предлагат най-доброто решение за избягването на такива превозни средства.

5. Цената на автомобила е твърде ниска


Купувачите на коли втора ръка трябва също така да избягват екземпляри с подозрително ниски цени, въпреки, че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра за да е истина, купувачите трябва да инспектират подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили на вторичния пазар. Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини