Отидете към основна версия

29 108 46

Защо автомобилите "втора ръка" поскъпват?

  • употребявани автомобили-
  • поскъпване
Снимка: Shutterstock

Аналитичната агенция Jato посочи някои от основните причини за поскъпването на малкоупотребяваните автомобили. Като най-значима от Jato определят липсата на нови конвенционални автомобили на пазара. Навлизането на електромобилите в производсвото, кара компаниите да правят все по-малко коли с ДВГ, които пък от друга страна продължават да са най-търсени в Европа.

Именно този недостиг води до увеличаване на търсенето на малкоупотребявани автомобили. В резултат на този парадокс цените на употребявани автомобили през първото тримесечие на 2021 година са се увеличили с 4.7%, а от началото на 2020 година - с цели 25%. В същото време новите автомобили също поскъпват, съответно с 2.5% и 15%.

Цените за употребявани автомобили (на възраст 1-3 години ) на големите европейски пазари са нараснали най-много, като понякога цената им може да достигне нивото на нов автомобил. Но след предстоящото очаквано насищане на пазара с нови автомобили търсенето на употребявани ще започне леко да спада.

Въпреки че експертите прогнозират, че цените на колите "втора ръка" ще продължат да растат, но много по-бавно. Статистиката показва, че през 2021 г. в Европа търсенето на нови автомобили спада, а продажбите на употребявани автомобили нарастват. Само през първия месец на годината, на вторичния пазар продажбите са скочили с 10%.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Свързани новини