Отидете към основна версия

40 784 266

С цена от 40 000 лв. в Европа и у нас идва най-евтината Tesla Model 2

  • tesla-
  • model 2

Tesla ще продава компактен електрически автомобил Model 2 в Европа и Китай, който ще се конкурира с Nissan Leaf, Volkswagen ID.3 и Kia Niro

Tesla ще започне европейските продажби на относително достъпната електрическа кола Model 2 през 2023 година. Автомобилът, който ще бъде най-евтиният в гамата на американската марка, ще се конкурира с Nissan Leaf, Volkswagen ID.3 и Kia Niro.

По предварителни данни, изнесени от Autocar, цените за новия продукт ще започват от 21 хиляди евро. Така иновацията ще се окаже на половината от цената на настоящия най-достъпен модел Model 3, чиито цени в Европа започват от 47 хиляди евро.

Ръководителят на Tesla Илон Мъск многократно е казвал, че компанията се нуждае от относително евтина електрическа кола, но преди пускането на такава е било невъзможно поради високата цена на батериите.

Ще припомним, че през 13-те години от съществуването си компанията Tesla успя да намали разходите за производство на батерии с около 50%, докато капацитетът им се увеличи няколко пъти.

Очаква се Tesla Model 2 да бъде компактен хечбек, предлагащ се с набор от батерии, които ще му позволят да изминава разстояние с едно зареждане от 200 до 450 километра. Ще има две версии на новия модел - за Европа и за Китай.

Европейската версия ще се прави в завода Gigafactory в Берлин, като двата автомобила ще се различават и външно един от друг. Очаква се марката да отвори представителства и в останалите страни от Европа, включително и у нас.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 65 гласа.

Свързани новини