Отидете към основна версия

20 227 61

Канада забранява продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене

  • канада-
  • двг-
  • забрана

Забраната влиза в сила от 2035 година

Премиерът на Канада обяви пълна забрана за продажба на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене от 2035 година. До тази дата в продажба трябва да останат само превозни средства с електрически силови трактове. Забраната се отнася за леки и лекотоварни превозни средства. Интересно е, че в САЩ все още няма национални планове за забрана на двигателите с вътрешно горене - с изключение на Калифорния. В Канада досега само 3.5 процента от новите автомобили са електрически, а в САЩ два процента.

Канада официално се присъедини към нарастващия списък на градовете, щатите, териториите и страните по света, които планират да премахнат автомобилите с изкопаеми горива в близко бъдеще. Информацията е на Ройтерс, които цитират канадският премиер Джъстин Трюдо. От 1 януари 2035 г. в шоурумите трябва да останат само превозни средства с нулеви емисии. Забраната, както вече споменахме, се отнася за леки и лекотоварни автомобили. Все още тежките камиони и търговските превозни средства не са класифицирани.

Инвестициите от властите и други правителствени инициативи трябва да спомогнат за улесняване на прехода към електрическа тяга за производителите на автомобили, според нов план на канадските служители. В крайна сметка целта на Канада е да постигне нулеви емисии до 2050 г. Засега електрификацията на страната трудно може да се нарече успешна - в момента само 3.5 процента от новите автомобили в Канада са оборудвани с електрически двигатели. Според експерти няма да е лесно тази цифра да се увеличи до 100 процента за 14 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.

Свързани новини